Jämförelse av elsystem

Skriftlig fråga 2021/22:1596 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-16
Överlämnad
2022-05-16
Anmäld
2022-05-17
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Nästan åtta av tio aktuella vindkraftverk stoppades av det kommunala vetot under 2021.

Ett av skälen till att många kommunpolitiker säger nej till vindkraft är att deras partier nationellt föredrar och i stället vill satsa på kärnkraft. Detta trots att det inte finns några ansökningar om kärnkraft och att ny kärnkraft ligger långt fram i tiden. Det betyder att kärnkraften i praktiken bromsar den nödvändiga utbyggnaden av elproduktionen.

Det är mot denna bakgrund positivt att regeringen i elektrifieringsstrategins åtgärd 51 Ökad kunskap om realistiska utvecklingsvägar för befintlig och ny elproduktion, skriver: Potentialer, ledtider och andra förutsättningar för olika kraftslag att tillsammans bidra till en robust, konkurrenskraftig och hållbar elförsörjning samt hur befintliga och nya anläggningar kan samverka ska belysas. En jämförelse ska göras mellan helt förnybara elsystem och olika elsystem som inkluderar kärnkraft (livstidsförlängd och/eller ny). Väsentliga hinder för marknadsdrivna investeringar ska belysas och förslag lämnas för att röja hinder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

När avser statsrådet att låta genomföra en jämförelse mellan helt förnybara elsystem och olika elsystem som inkluderar kärnkraft?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1596 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1596 av Jens Holm (V)
Jämförelse av elsystem

Jens Holm har frågat mig när jag avser att låta genomföra en jämförelse mellan helt förnybara elsystem och olika elsystem som inkluderar kärnkraft.

Regeringen beslutade 3 februari en nationell strategi för elektrifiering. Strategin innehåller totalt 67 åtgärder som regeringen avser att genomföra under treårsperioden 2022–2024. Genomförandet har påbörjats och i ett första skede prioriteras de uppdrag som aviserades i strategin. Regeringen avser att tydliggöra och löpande uppdatera en tidplan för genomförandet av de olika åtgärderna som aviseras i elektrifieringsstrategin. Det gäller även åtgärd 51 ”Ökad kunskap om realistiska utvecklingsvägar för befintlig och ny elproduktion”, som Jens Holm refererar till.

Myndigheterna, främst Statens energimyndighet (Energimyndigheten) och Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) tar fram olika scenarier för utvecklingen av energisystemet. Svenska kraftnät jämför i sin rapport Långsiktig marknadsanalys 2021 fyra olika scenarier för elsystemets utveckling till 2045, med och utan kärnkraft. Energimyndigheten har i sin rapport Scenarier över Sveriges energisystem 2020 (ER 2021:6) andra scenarier för hela energisystemets utveckling till 2050. En närmare myndighetssamverkan kring långsiktiga scenarier för elsystemets utveckling kan underlätta för regeringen och andra aktörer att dra slutsatser kring utvecklingen.

Regeringen gav därför den 5 maj Energimyndigheten, Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen och Trafikverket i uppdrag att genomföra en myndighetsgemensam uppföljning av samhällets elektrifiering. I detta ingår bland annat att ta fram kvalitetssäkrade gemensamma bedömningar av Sveriges totala elbehov till och med 2045 baserat på prognoser och sammanställningar av bland annat elanvändning för transporter, i bostäder och lokaler samt av industrins planer. Vidare ska gemensamma bedömningar göras av hur elsystemets förutsättningar att utvecklas i takt med elbehoven ser ut.

Vindkraften har potential att snabbt bidra med mycket el till låg kostnad. Regeringen har därför nyligen presenterat ett vindkraftspaket för att snabba på utbyggnaden av billig och grön el i Sverige. I paketet ingår förslag till riksdagen om tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft, en utredning av stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft, en utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft och ett regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att utreda konkurrerande vindkraftparker till havs.

Stockholm den 25 maj 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.