Jämlik utbildning till gode män

Skriftlig fråga 2015/16:450 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-07
Överlämnad
2015-12-07
Anmäld
2015-12-08
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En viktig del av det svenska välfärdssamhället är att tillförsäkra hjälp och stöd för den som själv av olika anledningar inte kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Detta tillgodoses genom tillsättande av ställföreträdare, god man eller förvaltare.

Runt 30 000 ensamkommande barn och unga förväntas att komma till Sverige under 2015 och sannolikt minst lika många under 2016. Dessa barn och ungdomar har enligt svensk lag rätt att få en god man utsedd. Uppgiften att vara god man för ensamkommande kan exempelvis handla om att hjälpa till att ansöka om uppehållstillstånd, söka bidrag från Migrationsverket, förvalta barnets tillgångar och se till att barnets kontakter med myndigheter, skola, hälsovård etcetera säkerställs. På grund av dagens extremt ansträngda situation när det gäller antalet ensamkommande barn och ungdomar råder stora svårigheter med att rekrytera tillräckligt med personer som vill och kan ta på sig ansvaret som gode män.

I kommunens ansvar ligger enligt lag att den gode mannen generellt ska vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget. När det gäller ensamkommande barn uttalas dessutom särskilt att den gode mannen ska ha kunskap om barns behov i olika åldrar, förståelse för deras situation, goda kunskaper om det svenska samhället, behärska god svenska både skriftligen och muntligen, vara opartisk och ha kunskap om utlänningslagen och asylprocessen.

Det är därför viktigt att dessa gode männen utan dröjsmål får den utbildning som krävs för att kvaliteten från rättssäkerhetssynpunkt för den ensamkommande och kvaliteten i övrigt på utförandet av de uppdrag gode mannen åtar sig säkerställs.

Att som ensamkommande barn eller ungdom få en god kontakt med en hederlig medborgare, som vill göra en insats för en ung människa som behöver hjälp att komma in i det svenska samhället, är på sikt en investering för Sveriges framtid. Allt som främjar en god integration och som motverkar utanförskap måste tas till vara. Därmed bör gode män i hela landet erbjudas en kostnadsfri och jämlik utbildning som höjer statusen och nivån på insatserna.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att utbildningarna till gode män ska vara kvalitetsmässigt jämlika?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:450 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/09573/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:450 av Thomas Finnborg (M) Jämlik utbildning till gode män

Thomas Finnborg har frågat mig vad jag avser att göra för att utbildningarna till gode män ska vara kvalitetsmässigt jämlika.

För den som har behov av en god man är det viktigt att den gode mannen har den kunskap som krävs för uppdraget. Det är därför angeläget att alla som rekryteras som god man, inte minst de som ska bistå ensamkom-mande barn, får den utbildning de behöver så att de kan utföra sitt upp-drag med hög kvalitet. En bra utbildning kan också bidra till att det blir attraktivt att åta sig uppdrag som god man och till att uppdraget kan ut-föras effektivt.

Under senare år har utbildningar för gode män blivit vanligare och mer utvecklade. Utbildningsinsatserna har dock varierat mellan kommunerna. Genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2015 tydliggjordes överförmyndarnas ansvar för att gode män ges den utbildning de behöv-er. Dessutom är länsstyrelserna skyldiga att med råd stödja överför-myndarna i deras verksamhet, t.ex. i utbildningsfrågor.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har nyligen haft regeringens uppdrag att ut-arbeta riktlinjer för utbildning av gode män. Riktlinjerna ska kunna an-vändas som vägledning för överförmyndarna och syftar till att gode män ska ges möjlighet till den utbildning som behövs. I uppdraget har också ingått att ta fram lämpliga mallar och utbildningsverktyg som ska hållas tillgängliga för överförmyndarna. Dessutom tog Migrationsverket år 2012 fram en webbutbildning som riktar sig till personer som är gode män för ensamkommande barn.

Det har alltså under senare år vidtagits åtgärder för att säkerställa en en-hetlig och hög kvalitet på utbildningen av gode män. I överenskommels-en mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna om insatser med anledning av flyktingkrisen aviseras dessutom att situationen för ensamkommande barn löpande ska ses över, bl.a. vad gäller gode män.

Stockholm den 16 december 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.