Jämställda sponsringsregelverk

Skriftlig fråga 2021/22:1653 av Per Åsling (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-31
Överlämnad
2022-05-31
Anmäld
2022-06-01
Svarsdatum
2022-06-08
Sista svarsdatum
2022-06-08
Besvarad
2022-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

De som vill sponsra barn- och damidrott har i dag sämre förutsättningar än de som vill sponsra herridrott. Sponsringsreglerna har länge varit ojämställda och damidrotten har särskilt missgynnats. Sverige har under en lång tid saknat en tydlig sponsringslagstiftning. I stället har ett lapptäcke av förlegade regler uppstått.

I dag beräknar Skatteverket värdet av sponsring bland annat utifrån hur många biljetter som sålts, eller om det står en skylt med företagets namn längs långsidan på planen. Saker som exponering på sociala medier räknas inte. Därför är det viktigt att vi får till en mer jämställd och jämlik sponsring.

Alla idrottsföreningar är beroende av olika former av sponsring. Exempelvis kommer omkring 85 procent av intäkterna till damfotbollen från företag och näringslivet, och det finns ett stort intresse av att sponsra idrottsföreningar.

I början av april ställde sig en majoritet i riksdagen bakom Centerpartiets initiativ att se över reglerna, med syftet att få fram ett mer rättvist system.

Det aktuella lagstiftningsområdet är komplicerat och fyllt med prejudikat, och det är därför rimligt med en utredning som skapar långsiktiga och stabila förutsättningar för framtidens sponsring.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

När avser ministern att tillsätta en utredning för att skapa ett jämställt sponsringsregelverk?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1653 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/01770 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen .

Svar på fråga 2021/22:1653 av Per Åsling (C)
Jämställda sponsringsregelverk

Per Åsling har frågat mig när jag avser att tillsätta en utredning för att skapa ett jämställt sponsringsregelverk?

Med sponsring brukar förstås att ett företag lämnar ett ekonomiskt stöd till en verksamhet av idrottslig, kulturell eller annars allmännyttig natur. Avdragsrätten för sponsring bedöms enligt generella regler. Vad som avgör om avdrag får göras är om någon motprestation för det ekonomiska stödet lämnas och vad den består av. Om ingen motprestation lämnas ses sponsringen som gåva och för gåvor kan ett företag inte göra avdrag. Det är en grundläggande princip för det svenska skattesystemet.

Riksdagen har den 4 maj 2022 (2021/22:SkU14, rskr 2021/22:268) bifallit reservation nr 23 under punkt 10 till skatteutskottets betänkande där det framgår att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen. Tillkännagivandet innebär att en översyn ska göras av regelverket för sponsring för att säkerställa en jämställd sponsring och för att skapa ett hållbart regelverk.

Regeringen anser att en mer jämställd idrott är en viktig fråga. Tillkänna-givandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen enligt sedvanliga rutiner med en redogörelse för hur det har hanterats.

Stockholm den 8 juni 2022

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.