Jämställdhet i EU-kommissionen

Skriftlig fråga 2008/09:1130 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-10
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-24
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga

2008/09:1130 Jämställdhet i EU-kommissionen

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Jämställdhet är en grundläggande rättighet inom EU. Men alltför få kvinnor deltar i besluten såväl i medlemsländerna som i EU:s institutioner. Hittills har ingen kvinna varit ordförande för EU-kommissionen.

Halva befolkningen kan inte stå utanför beslutsprocesserna. Jämställdheten går alltför långsamt. Därför har Europaparlamentet ett ansvar att säga nej till en ojämställd kommission. Men den svenska regeringen har också ett stort ansvar, inte bara för nominering från Sverige utan också för helheten.

Jag är väl medveten om att krav som detta har avfärdats av regeringen, men jag vill öppna för en ändrad inställning från regeringen när det gäller principen varannan damernas.

Min fråga till jämställdhetsministern är därför:

På vilket sätt agerar jämställdhetsministern för att principen varannan damernas ska råda i en jämställd EU-kommission?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1130 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 24 augusti

Svar på fråga

2008/09:1130 Jämställdhet i EU-kommissionen

Statsrådet Cecilia Malmström

Carina Hägg har frågat integrations- och jämställdhetsministern på vilket sätt hon agerar för att principen ”varannan damernas” ska råda i en jämställd EU-kommission.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är varje enskild medlemsstat som nominerar sin kommissionsledamot. I den dialog som i detta sammanhang naturligt äger rum mellan medlemsländerna och den tillträdande ordföranden i kommissionen förutsätter vi att kommissionens tillträdande ordförande verkar för en väl avvägd fördelning av uppgifterna mellan kvinnor och män.

Regeringens principiella inställning är att det är av stor vikt att en mer jämställd könsfördelning uppnås på alla befattningar inom EU:s institutioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.