Jämställdhet i förskolan

Skriftlig fråga 2006/07:959 av Flyborg, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:959 Jämställdhet i förskolan

av Eva Flyborg (fp)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

För ett par år sedan gjordes en undersökning om jämställdheten på en förskola i Gävle, på avdelningen Tittmyran och Björntomten. Undersökningen gjordes av Kajsa Wahlström. Personalen på förskolan var övertygad om att de behandlade pojkar och flickor lika och att pojkar och flickor var jämställda. Videofilmerna, som låg till grund för undersökningen, visade tvärtom att barnen inte var jämlika och att personalen särbehandlade barnen utifrån kön. Med stor sannolikhet är detta inte den enda förskolan detta förekommit på.

År 2003 tillsatte regeringen en delegation för jämställdhet i förskolan (dir. 2003:101) med uppdrag att lyfta fram, förstärka och utveckla jämställdhetsarbetet både i förskolor med kommunal huvudman och i förskolor med enskild huvudman. En av utgångspunkterna för delegationens uppdrag var att integrera genusperspektivet i förskolans syn på det livslånga lärandet, så att förlegade könsroller och könsmönster på sikt kan brytas. I delegationens delbetänkande Den könade förskolan (SOU 2004:115), som redovisades i december år 2004, konstaterades att förskolan har svårt att uppnå de jämställdhetsmål som anges i läroplanen. Forskning på området visar att förskolan i stället för att motverka traditionella könsroller och könsmönster kan stärka dessa. Delegationens slutbetänkande, Jämställd förskola – om betydelsen av jämställdhet och genus i förskolans pedagogiska arbete (SOU 2006:75), överlämnades till regeringen den 27 juli 2006.

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa ett tydligare jämställdhetsarbete inom förskolans ram?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:959 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:959 Jämställdhet i förskolan

Statsrådet Jan Björklund

Eva Flyborg har frågat integrations- och jämställdhetsministern vad hon avser att göra för att säkerställa ett tydligare jämställdhetsarbete inom förskolans ram.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan har i sitt slutbetänkande Jämställdhet i förskolan – om betydelsen av jämställdhet och genus i förskolans pedagogiska arbete (SOU 2006:75) redovisat sin slutsats att lagstiftningen är tillräckligt tydlig och att det finns tydliga mål. Problemen ligger i hur lagstiftningen ska tillämpas och att det finns ett kunskapsbehov hos förskolans ledning och personal och vid lärosätena.

Inom Regeringskansliet pågår för närvarande arbetet med att analysera remissinstansernas synpunkter och att bereda de förslag som delegationen har lämnat. Jag vill inte föregripa denna process. 

Ett viktigt syfte med regeringens arbete för att stärka förskolans kvalitet är att säkra likvärdiga villkor och möjligheter för alla barn, oavsett olika faktorer som till exempel kön.

Intressenter

Frågeställare

Ställd till

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.