Järnväg Oslo-Göteborg-Köpenhamn

Skriftlig fråga 2013/14:143 av Flyborg, Eva (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-25
Anmäld
2013-11-26
Besvarad
2013-12-04
Svar anmält
2013-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2013/14:143 Järnväg Oslo–Göteborg–Köpenhamn

av Eva Flyborg (FP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Alliansregeringen storsatsar på den svenska järnvägen. Detta är både glädjande och välbehövligt. Nu satsar även Norges regering på järnväg, bland annat 100 miljoner på att planlägga dubbelspår fram till Kornsjö och svenska gränsen.

Det är viktigt att också Sverige gör sin del för att sammanlänka Nordens storstadsregioner genom järnvägsförbindelser. Ett robust järnvägssystem är en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad som förbinder såväl företag som människor.

Att därför utreda möjligheten till sammanhängande järnväg med dubbelspår på sträckan Oslo–Göteborg–Köpenhamn skulle således vara en betydelsefull insats. Sträckan utgör ett naturligt stråk och har goda förutsättningar.

Jag har följande fråga:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att medel ska avsättas för att utreda möjligheten till en sammanhängande järnväg med dubbelspår på sträckan Oslo–Göteborg–Köpenhamn?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:143 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 4 december

Svar på fråga

2013/14:143 Järnväg Oslo–Göteborg–Köpenhamn

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Eva Flyborg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att medel avsätts för att utreda möjligheten till en sammanhängande järnväg med dubbelspår mellan Oslo-Göteborg-Köpenhamn.

Det är med stort intresse som jag och regeringen följer vad som händer på transportinfrastrukturområdet i våra grannländer. I maj i år hade jag ett möte här i Stockholm med mina kollegor i Danmark, Finland och Norge då vi bl.a. informerade varandra om våra infrastrukturplaner. Jag träffade även den 3 december den nytillträdde norske infrastruktur-ministern Ketil Solvik-Olsen när han besökte Stockholm. Vid mötet diskuterade vi bland annat infrastrukturen som korsar gränsen mellan våra länder och den trafik som går där. Särskilt med fokus på den trafik som stärker konkurrenskraften och ger förutsättningar för jobb och tillväxt.

Under hösten 2012 slog regeringen som bekant fast att Sverige ska ha ett starkt och hållbart transportsystem och presenterade en närmare 20 procentig ökning av medlen till transportinfrastrukturen under perioden 2014–2025. Totalt sett ska 522 miljarder kronor satsas på att förvalta och utveckla transportinfrastrukturen. Den 20 december 2012 gav sedan regeringen Trafikverket och länsplaneupprättarna i uppdrag att ta fram förslag till ny nationell plan för utveckling av transportsystemet och länsplaner för perioden 2014–2025 utifrån regeringens intentioner och riktlinjer. Trafikverket lämnade ett förslag till ny nationell plan för perioden 2014–2025 till regeringen juni 2013. Förslaget bereds nu inom Regeringskansliet och regeringen avser att ta ställning till förslagen under våren 2014.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.