Järnväg utmed kusten

Skriftlig fråga 2020/21:1343 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Sista svarsdatum
2021-01-27
Svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle skriver företrädare för alla riksdagspartier och handelskamrarna norr om Dalälven:

Sveriges utveckling begränsas av undermålig järnväg i norra Sverige. Dagens enkelspår mellan Gävle och Härnösand och avsaknaden av järnväg mellan Umeå och Luleå stryper utvecklingen. Sverige behöver en ny modern järnväg för snabbare, tyngre och längre tåg. För mindre än 60 miljarder kronor skulle vi redan till år 2030 – 2035 kunna få 75 mil modern järnväg hela vägen mellan Gävle och Luleå.

I ett underlag till regeringen konstaterar Trafikverket att pengarna bara räcker till att lappa och laga, inte att bygga klart redan påbörjade sträckor. Detta drabbar Norrlandskusten hårt och påverkar utvecklingen i hela landet. Sveriges längsta flaskhals, mellan Gävle och Härnösand, skulle inte byggas bort och pengarna skulle bara räcka till halva Norrbotniabanan. 

Botniabanan, som stod klar 2010, har betytt enormt mycket för utvecklingen. Byggstarten av Norrbotniabanan är också en viktig milstolpe, liksom de beslutade och pågående satsningarna i noderna Sundsvall och Gävle – men så länge resterande sträckor mellan Gävle och Härnösand inte åtgärdas och Norrbotniabanan lämnas halvklar kommer systemeffekterna av redan gjorda investeringar att utebli. Det gods som skulle kunna transporteras via järnväg hela vägen från Luleå och söderut längs kusten kommer fortsätta att gå på lastbil genom hela Sverige.

Industrin investerar mer än 1 000 miljarder kronor i nya anläggningar och ny teknik i norra Sverige. Det är investeringar för jobb, tillväxt, exportintäkter och ökad hållbarhet. Industrin i vår region ligger i framkant i klimatomställningen; skogsindustrin levererar innovativa biobaserade lösningar och stål- och tillverkningsindustrin är världsledande i att minska utsläppen.

Behovet av specialkompetens är en avgörande fråga för många företag. Förbättrade pendlingsmöjligheter och kortare restider tack vare tåg som går i 250 km/h är en förutsättning för näringslivets expansion.

Godstransporterna kommer enligt Trafikverkets centrala prognoser att öka med 50 procent till 2040. Under samma tid kommer personresorna att öka med 28 procent och befolkningsmängden med 16 procent. Trots att Trafikverkets trafikprognoser pekar på kraftiga ökningar kommer myndigheten till slutsatsen att inga nya investeringar ska göras i infrastrukturen, samtidigt som riksdagen har beslutat att Sverige ska bli världens första klimatneutrala välfärdsland senast 2045. Denna ekvation går inte ihop.

Att få en modern kustjärnväg som binder samman Botniabanan söderut skulle kosta ungefär 30 miljarder kronor, utöver det som ligger i nuvarande plan. Att färdigställa Norrbotniabanan hela vägen till Luleå skulle kosta ytterligare 23 miljarder. Eftersom sträckan är utpekad som stomnät finns dessutom möjligheter till 30 procent medfinansiering från EU.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa en väl fungerande järnväg norr om Dalälven?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1343 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/00172 I2021/00231 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1343 av Lars Beckman (M)
Järnväg utmed kusten och fråga 2020/21:1429 av Jörgen Berglund (M) Ny järnväg längst Norrlandskusten

Lars Beckman har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att säkerställa en väl fungerande järnväg norr om Dalälven. Jörgen Berglund har frågat mig om det kommer ett förslag om ett färdigställande av ny järnväg i form av nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan i kommande infrastrukturproposition, och om inte, om jag har gjort någon analys av vilka konsekvenser det skulle få för industrin och miljön i norra Sverige. Jag väljer att besvara frågorna gemensamt.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. Efter år av underinvesteringar i svensk transportinfrastruktur beslutade regeringen 2018 om den nu gällande planen för infrastrukturen. Den innebär en satsning på över 700 miljarder kronor till investeringar i hela landet. Det är över 100 miljarder kronor mer än den föregående nationella planen som den borgerliga regeringen beslutade om och innebär bland annat den största järnvägssatsningen i modern tid.

Vi ser en positiv utveckling i norra Sverige, med omfattande investeringar. Fungerande transportinfrastruktur är en viktig faktor för att förbättra förutsättningarna för bl.a. jobb, regional utveckling, tillgänglighet och hållbar tillväxt i hela landet.

Regeringen genomför omfattande satsningar på transportinfrastrukturen i norra Sverige. Vad gäller Ostkustbanan kan nämnas att flera åtgärder för att öka kapaciteten på Ostkustbanan och anslutningar till banan genomförs eller är på gång, regeringen utökade exempelvis med sitt beslut satsningarna på dubbelspårsutbyggnaden längs Ostkustbanan, mellan Gävle och Kringlan, jämfört med Trafikverkets förslag till ny plan.

Regeringen har också, till skillnad från tidigare borgerliga regeringar, prioriterat Norrbotniabanan genom att återinföra den i den nu gällande nationella planen, dels etappen Umeå–Dåva, dels även nästa sträcka Dåva–Skellefteå. I slutet av augusti 2018 tog statsministern det första spadtaget på Norrbotniabanan.

Enligt januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, ska det ske fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige och planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras.

Nu har arbetet med att ta fram en ny nationell plan inletts och regeringen avser att lämna en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021, med förslag till ekonomiska ramar för den kommande planperioden. Fortsatt utbyggnad av Norrbotniabanan och övrig järnväg i norra Sverige kommer att hanteras inom den kommande processen.

Stockholm den 27 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.