Till innehåll på sidan

Järnvägens kapacitet efter stoppad utbyggnad av stambanor

Skriftlig fråga 2023/24:82 av Gunilla Svantorp (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Överlämnad
2023-10-05
Anmäld
2023-10-06
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Ett av de första besluten den här regeringen tog var att stoppa utbyggnaden av nya stambanor. I stället gavs uppdrag till Trafikverket att återkomma med förändrade förslag, vilket man gjorde innan sommaren 2023. 

Alla vet att det är trångt i spåren, att både människor och gods står och väntar och att det påverkar möjligheterna till att ta sig både till och från jobb, och det påverkar också vårt land om för dåligt utbyggd infrastruktur hämmar tillväxten. 

Det händer också saker inom landet, såsom utbyggnaden av nya industrier i norr och byggnationer i våra grannländer som ökar efterfrågan på vår infrastruktur. Men från regeringen är det tyst. 

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Tas Trafikverkets uppdrag om hand på ett sätt som ökar kapaciteten i den svenska järnvägen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:82 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03319 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:82 av Gunilla Svantorp (S)
Järnvägens kapacitet efter stoppad utbyggnad av stambanor

Gunilla Svantorp har frågat mig om Trafikverkets uppdrag tas om hand på ett sätt som ökar kapaciteten på den svenska järnvägen.

Regeringen vill att hela Sverige ska fungera, och satsningar på järnvägen bör i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik. Regeringen prioriterar upprustning av befintlig järnväg, bättre vägstandard och utbyggd laddinfrastruktur före investeringar i höghastighetståg. Behoven är stora och en satsning på höghastighetsjärnväg riskerar att tränga undan andra nödvändiga investeringar.

Regeringen avbröt därför arbetet med det kostsamma projektet höghastighetsstambanor och Trafikverket har haft i uppdrag att utreda vilka tänkbara lösningar som på ett kostnadseffektivt sätt kan åstadkomma de kapacitetsförbättringar som behövs – i stråket Göteborg–Borås och i Skåne.

Regeringen ser stora möjligheter för norra Sverige att leda den nya industriella revolutionen och bli en motor för gröna innovationer. När nya hållbara industrier etablerar sig kan denna del av landet bli ledande i den globala klimatomställningen. Det finns ett stort behov av förstärkningar av vägnätet och järnvägsinfrastrukturen, inte minst strategiska och samhällsekonomiskt lönsamma åtgärder som främjar den industriella gröna omställningen i norra Sverige. I den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2022–2033 finns bl.a. åtgärder för att effektivisera och öka kapaciteten i norra Sveriges transportinfrastruktur. Regeringen gav i våras ett uppdrag till Trafikverket om en lägesuppdatering för de planerade åtgärder i transportinfrastrukturen som kan vara till gagn för utvecklingen i norra Sverige och samtidigt analysera om några av åtgärderna går att tidigarelägga.

Regeringen har också redan gett Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag för den kommande revideringen av nationell plan. Det är första steget mot en ny nationell plan för 2026–2037. I uppdraget framgår att myndigheten bl.a. ska beakta kapacitetshöjande insatser i järnvägssystemet. Trafikverket ska även redogöra för pågående arbete med att stärka arbetssätt och metoder för underhållsverksamheten i syfte att förbättra genomförandet utifrån ett kostnads- och kapacitetsperspektiv. Senast den 15 januari 2024 ska Trafikverket redovisa inriktningsunderlaget.

Trafikverket redovisade utredningsuppdragen om åtgärder i stråket Göteborg–Borås respektive Skåne innan sommaren och uppdraget om åtgärder i Norrbottens och Västerbottens län i mitten av september. Det är ett omfattande material som Trafikverket har levererat. Underlagen analyseras och bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma i frågorna.

Stockholm den 11 oktober 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.