Jordaxelns förskjutningar

Skriftlig fråga 2020/21:2709 av Lars Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-28
Överlämnad
2021-04-29
Anmäld
2021-04-30
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Miljöministern uttryckte genom en tweet nyligen att den globala klimatkrisen förskjutit jordaxeln och att det är människans beteende som ligger till grund för detta. Uttalandet baseras tydligen på en statlig kinesisk utredning som nyligen presenterats.

Att den globala uppvärmningen ställer till problem på ett antal ställen i världen råder det föga tvivel om, och att detta delvis kan ha att göra med människans fotavtryck i tillägg till jordens naturliga cykler av varmare och kallare perioder är naturligtvis fullt möjligt. Dock har jag personligen aldrig tidigare nåtts av informationen att vårt fotavtryck förskjuter jordaxeln, vilket låter minst sagt oroväckande.

Det verkar inte framgå av studien vilka underliggande orsaker som har påverkat den riktningsförändring som skedde på1990-talet, vilket påpekas i studien, och studien verkar inte heller ta med i beaktande de så kallade Milankovitchcyklerna som enligt vedertagna vetenskapliga teorier styr växlingen mellan istider och mellanistider.

Som jag förstår det utifrån ett strikt amatörperspektiv så innebär dessa cyklar att jorden vinglar lite i rymden och således rör på sig kontinuerligt. Dessa cyklar, som jag uppfattat det, är långsamma variationer av solljus till jorden som påverkas av regelbundna förändringar av vår planets rörelse kring solen.

Jag förstår naturligtvis att Twitter inte är ett forum där man specifikt kan informera på en speciellt djup nivå, vilket, tillsammans med ministern till synes kategoriska uttalande, är anledningen till att jag ställer denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Är det ministerns uppfattning att denna kinesiska studie ersätter teorin om Milankovitchcyklerna som i över hundra år varit den rådande modellen för jordaxelns periodiska förskjutningar, och hur påverkar det i så fall regeringens åtgärder på miljö- och klimatområdet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2709 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:2709 av Lars Andersson (SD)
Jordaxelns förskjutningar

Lars Andersson har frågat mig om det är min uppfattning att en nyligen uppmärksammad studie ersätter teorin om Milankovitchcyklerna, och hur det i så fall påverkar regeringens åtgärder på miljö- och klimatområdet.

Jag vill börja med att tacka Lars Andersson för frågan. Det är glädjande att Lars Andersson delar min oro över att det nu finns tecken på att klimatkrisen har gått så långt att jordaxeln förskjuts. De är viktigt att informationen om nya forskningsrön på detta sätt får spridning. Studien, som är publicerad i the journal Geophysical Research Letters och har genomgått peer-review-granskning, introducerar ett nytt tillvägagångssätt för att kvantifiera hur förändringar i markvattenlagring påverkar polernas förflyttning. Att polerna förflyttas är i sig inget nytt men studien visar att den accelererade nedgången i markvattenlagring till följd av att glaciärer smälter är en av flera drivkrafter för den polära driften efter 1990-talet.

Jag drar inte några slutsatser om hur detta påverkar teoribildningen inom vetenskapen. Den fria vetenskapen ska inte styras politiskt. Studien kan dock läggas till en enorm vetenskaplig konsensus som visar att människans påverkan på klimatet är påtaglig. För regeringen är klimatförändringarnas allvar ingen nyhet och studien påverkar inte regeringens åtgärder på miljö- och klimatområdet.

Stockholm den 5 maj 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.