Juridiskt kön

Skriftlig fråga 2016/17:1833 av Börje Vestlund (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-21
Överlämnad
2017-08-24
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-06
Sista svarsdatum
2017-09-06
Besvarad
2017-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Gruppen transpersoner är en mycket utsatt grupp i vårt samhälle, självmordsfrekvensen är mycket hög. Många som genomgår könskorrigeringsbehandling mår dåligt, och den ordning som i dag råder är mycket komplicerad och oförutsägbar.

I slutet av år 2014 lades utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering fram. Utredningen har sedan remissbehandlats. Ett av utredningen förslag var att byte av juridiskt kön, det vill säga en administrativ markör, skulle handläggas av Skatteverket, ungefär som man handlägger namnfrågor.

Vad jag erfarit är att frågan för närvarande bereds inom regeringen. På något sätt verkar den ha fastnat på Finansdepartementet, där det skulle finnas en tvekan att införa en sådan åtgärd.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder är finansministern beredd att vidta för att lösa frågan om de administrativa rutinerna kring juridiskt kön, och när kan vi förvänta oss att sådana förslag kommer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1833 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/03259/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1833 av Börje Vestlund (S) Juridiskt kön

Börje Vestlund har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att lösa frågan om de administrativa rutinerna kring juridiskt kön, och när sådana förslag kan förväntas komma.

Som Börje Vestlund skriver så lämnade utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) sitt betänkande under slutet av år 2014 och det remitterades därefter. Betänkandet innehöll en rad förslag inom olika områden. Dess huvudinriktning, att separera juridiskt könsbyte och medicinska ingrepp, fick brett stöd av remissinstanserna och är något regeringen nu arbetar vidare med. Viss kritik som framfördes under remissomgången gjorde dock att det krävdes ytterligare tid för analys och arbete med förslagen. Arbetet med att ta fram två nya lagar med syftet att ersätta den s.k. könstillhörighetslagen pågår inom Regeringskansliet och jag har inte för avsikt att föregripa de överväganden som kan komma att göras under den fortsatta beredningen. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med lagförslag.

Stockholm den 6 september 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.