Kameraövervakning i kommunerna

Skriftlig fråga 2009/10:409 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-19
Anmäld
2010-01-19
Besvarad
2010-01-27
Svar anmält
2010-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga

2009/10:409 Kameraövervakning i kommunerna

av Ronny Olander (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Nyligen avslog länsrätten Svedala kommuns överklagande av länsstyrelsens beslut att säga nej till kameraövervakning vid några av kommunens förskolor. Kommunen ville med kameraövervakningens hjälp förebygga befarad skadegörelse, anlagda bränder och annan brottslig verksamhet vid förskolorna. Svedala kommun har uppgivit att det enligt deras riskbedömning är sannolikt att kommunen kommer att drabbas av anlagd brand i en skola/förskola samt att kostnaden för en sådan skada i någon av skolorna överskrider 20 miljoner kronor.

Flera andra kommuner i landet brottas med liknande problem som Svedala kommun, till exempel när det gäller anlagda bränder i skolor. Landets kommuner bör därför ha möjlighet att installera trygghets- eller övervakningskameror på ställen eller vid byggnader där risken för brottslig verksamhet, till exempel anlagda bränder, är särskilt stor och där personers säkerhet och stora ekonomiska värden står på spel.

Min fråga till justitieministern är därför:

Vilka initiativ är justitieministern beredd att ta i syfte att inom ramen för en ny kameraövervakningslag möjliggöra för landets kommuner att installera kameraövervakning?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:409 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 januari

Svar på fråga

2009/10:409 Kameraövervakning i kommunerna

Justitieminister Beatrice Ask

Ronny Olander har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta i syfte att inom ramen för en ny kameraövervakningslag möjliggöra för landets kommuner att installera kameraövervakning.

Jag har nyligen besvarat en interpellation i riksdagen om kommunernas möjligheter till övervakning (interpellation 2009/10:120). Som jag nämnde då anser jag att 2008 års kameraövervakningsutredning har lagt fram flera intressanta förslag i sitt betänkande En ny kameraövervakningslag (SOU 2009:87). Betänkandet innehåller förslag som syftar till att öka möjligheterna att använda kameraövervakning i brottsbekämpande syfte men också förslag som syftar till att stärka integritetsskyddet.

Utredningen har inte föreslagit någon ändring av kommunernas möjligheter att övervaka platser dit allmänheten har tillträde, det vill säga sådan övervakning som enligt gällande rätt kräver tillstånd från länsstyrelsen. Regeringsrätten prövar för närvarande flera ärenden i frågor som berör problematiken. Kommande beslut och synpunkter från bland andra Sveriges Kommuner och Landsting och vissa kommuner kommer att utgöra underlag för regeringens proposition om en mer modern och relevant lagstiftning rörande kameraövervakning. Jag vill inte föregripa remissförfarandet men anser att kameraövervakning också avseende kommunala verksamheter måste kunna användas för att förebygga brott. Först när remissinstanserna har yttrat sig och remissutfallet har analyserats kan vi ta ställning till utredningens specifika bedömningar och förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.