kameraövervakning och integritet

Skriftlig fråga 2004/05:1155 av Wikström, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-03-08
Besvarad
2005-03-11
Svar anmält
2005-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga 2004/05:1155

av Jonas Wikström (v) till justitieminister Thomas Bodström om kameraövervakning och integritet

Användningen av kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillträde har ökat kraftigt de senaste åren, trots att det finns mycket få vetenskapliga utvärderingar som visar att övervakningen har avsedda effekter.

Stödet för övervakningen är stort. "Den som inte har något att dölja har ingenting att oroa sig för", är ett ofta upprepat argument.

Kritiken mot den växande kameraövervakningen är främst knuten till frågor om hur bilder och filmer används och lagras. Man kan också fråga sig vem som tar ansvar för hur övervakningens infrastruktur används om 50 år.

Lagen om allmän kameraövervakning säger att tillstånd bara ska ges om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Trots det tycks begreppet personlig integritet i den allmänna debatten betraktas som ett gammalt fossil. Under tiden täcker kameror in alltfler offentliga utrymmen: taxibilar, skolkorridorer, museer, tunnelbanestationer. Det är svårt att se att den enskildes intresse av att inte bli övervakad över huvud taget tillmäts någon vikt när tillståndsfrågor avgörs.

Det åligger lagstiftaren och dess regering att utåt kunna förklara varför lagstiftningen ser ut som den gör. Det inbegriper förstås att fylla integritetsbegreppet med ett innehåll.

Avser justitieministern att ta sin del av ansvaret för att tydliggöra integritetsaspekten i debatten om kameraövervakning?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1155 besvarad av

den 11 mars

Svar på fråga 2004/05:1155 om kameraövervakning och integritet

Justitieminister Thomas Bodström

Jonas Wikström har frågat mig om jag avser att ta min del av ansvaret för att tydliggöra integritetsaspekten i debatten om kameraövervakning.

Kameraövervakning används främst som hjälpmedel för att förhindra brott och minska risken för olyckor. De utvärderingar som har gjorts tyder på att kameraövervakning under rätt omständigheter också kan vara ett värdefullt hjälpmedel.

Till skillnad från vad som gäller i många andra länder regleras allmän kameraövervakning i en särskild lag i Sverige och huvudregeln är att det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva övervakning på plats dit allmänheten har tillträde. Tillstånd till kameraövervakning ska meddelas om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Denna avvägning är också något som länsstyrelser och domstolar lägger stor vikt vid i sin tillståndsprövning. Viktigt att komma ihåg är också att länsstyrelsen utövar tillsyn över kameraövervakning. Syftet med den reglering som finns i Sverige är att skapa ett tillfredsställande skydd mot integritetsintrång.

Trenden i den allmänna debatten är möjligen att acceptansen för övervakningsmetoder och tvångsmedel över huvud taget har ökat. Allteftersom tekniken utvecklas kan också metoderna förfinas. Självklart är det mycket viktigt att inte glömma bort integritetsaspekten i denna utveckling. Även om det i varje enskilt ärende sker en avvägning mellan å ena sidan samhällets intresse av ökad trygghet och att förebygga och bekämpa brott och å andra sidan intresset av skydd för den enskildes integritet kan det vara svårt att se det totala integritetsintrång som en person utsätts för. Mot bland annat denna bakgrund har jag initierat att en samlad analys av situationen görs. Regeringen har tillsatt en parlamentariskt sammansatt kommitté, Integritetsskyddskommittén, som har fått i uppdrag att kartlägga och analysera lagstiftningen som rör den personliga integriteten och överväga om det vid sidan av befintlig lagstiftning behövs generellt tillämpliga bestämmelser till skydd för den personliga integriteten. När det gäller intresset av effektivitet i brottsbekämpningen ska kommittén särskilt analysera förhållandet mellan å ena sidan den totala verkan av befintliga tvångsmedel och övervakningsmetoder och å andra sidan skyddet för den personliga integriteten. Kommittén, som har ett omfattande uppdrag, ska slutredovisa sitt arbete senast den 30 mars 2007.

Som svar på Jonas Wikströms fråga kan jag alltså säga att jag i allra högsta grad, både när det gäller kameraövervakning och annan lagstiftning som rör den personliga integriteten, har för avsikt att tydliggöra integritetsaspekten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.