Kampanj för anonyma anmälningar

Skriftlig fråga 2020/21:2151 av Annika Qarlsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-09
Överlämnad
2021-03-11
Anmäld
2021-03-12
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Vargen hör hemma i vårt land. Med detta inleder Länsstyrelsen i Västra Götaland sin uppmaning till medborgarna, som syftar till att befolkningen ska ange varandra om de misstänker illegal jakt. Länsstyrelsen utlovar full anonymitet. Detta för tankarna till hur man byggt upp angiverisystem i andra länder för att utöva kontroll över sina medborgare.

Illegal jakt är en brottslig handling som ska lagföras och bestraffas. Frågan i detta fall handlar inte om det, utan om hur regeringen ser på hur rättsordningen i Sverige ska upprätthållas och av vem.

För varje myndighet finns ett uttalat ansvar och ett uppdrag. Rättsväsendet ansvarar bland annat för att förebygga och utreda brott, lagföra personer, verkställa utdömda påföljder samt bevaka brottsoffers rättigheter. Med rättsväsendets myndigheter menar man vanligtvis Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Ekobrottsmyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården liksom Brottsförebyggande rådet och Brottsoffermyndigheten. Länsstyrelserna ingår inte i rättsväsendet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland genomför nu en kampanj som finansierats av Naturvårdsverket, där man uppmanar medborgare att anonymt ange andra medborgare som de misstänker ägnar sig åt illegal jakt, trots att de inte är del av rättsväsendet. Mottagare av dessa anmälningar är länsstyrelsen. Detta agerande väcker många frågor. Hur sköts anonyma registreringar, hur avser länsstyrelsen att garantera sekretessfrågor för både anmälare och anmälda, hur säkerställs rättssäkerheten för jägare, finns det rättsligt stöd för Länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket att agera på detta sätt, är anonyma anmälningar likt denna kampanj en önskvärd metod, och slutligen, har regeringen gett Naturvårdsverket och länsstyrelserna detta i uppdrag?

Min fråga till statsrådet Lena Micko är därför

 

​Anser statsrådet och regeringen att en kampanj för anonyma anmälningar är i enlighet med länsstyrelsernas uppdrag och om så inte är fallet, avser statsrådet att ta något initiativ i frågan​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2151 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2151 av Annika Qarlsson (C)
Kampanj för anonyma anmälningar

Annika Qarlsson har frågat civilministern om hon och regeringen anser att en kampanj för anonyma anmälningar är i enlighet med länsstyrelsernas uppdrag och om så inte är fallet, om statsrådet avser att ta något initiativ i frågan.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan ställs mot bakgrund av att Länsstyrelsen i Västra Götalands län på sin sida på Facebook uppmanar folk att komma in med anonyma tips om illegal jakt till länsstyrelsen.

Jag förutsätter att myndigheten följer gällande lagstiftning och samråder med andra berörda myndigheter i denna fråga liksom i andra frågor.

Regeringen ser allvarligt på illegal jakt och det är viktigt att jaktbrott utreds och beivras. Det är i första hand Polismyndighetens uppgift att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Länsstyrelsen har dock också ett ansvar som tillsynsmyndighet i fråga om bl.a. skydd för den biologiska mångfalden.

Länsstyrelsen har även det regionala ansvaret för viltförvaltningen och regeringen anser att samverkan mellan olika myndigheter och organisationer är viktigt för att motverka jaktbrott.

Mot bakgrund av ovanstående avser jag därför inte ta några initiativ i frågan.

Stockholm den 17 mars 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.