katmissbruket

Skriftlig fråga 2003/04:1261 av Hassan, Maria (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-27
Anmäld
2004-05-27
Besvarad
2004-06-02
Svar anmält
2004-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga 2003/04:1261

av Maria Hassan (s) till justitieminister Thomas Bodström om katmissbruket

Smugglingen av drogen kat har mer än fördubblats de senaste två åren. De vanligaste smuggelvägarna är flyg från Afrika, lastbilstransport med blomster- eller grönsaksbud till Storbritannien eller Holland och slutligen bil över Öresundsbron till Sverige. Leveranserna kommer dagligen. Verksamheten är så lukrativ att i katväxtens ursprungsländer odlas drogen i stället för majs och annan föda.

Kat, som liksom amfetamin är en uppåtdrog, har länge varit en del av den somaliska kulturen och används för det mesta av män. Den som tuggar bladen från katväxten och sväljer saften får förhöjd självuppfattning och förföljelsetankar. Man kan bli aggressiv. Katmissbruket leder till förödande ekonomiska och sociala följder och förvärrar familjesituationen.

Trots detta är spaning efter kat en lågt prioriterad verksamhet. För att bli dömd för grovt narkotikabrott krävs otroliga mängder kat motsvarande 400 kilo.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att föra upp kat på FN:s narkotikalista?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1261 besvarad av

den 2 juni

Svar på fråga 2003/04:1261 om katmissbruket

Statsrådet Morgan Johansson

Maria Hassan har ursprungligen ställt en fråga till justitieministern om vilka åtgärder som avses vidtagas för att föra upp kat på FN:s narkotikalista. Jag har övertagit frågan eftersom det handlar om narkotikaklassificering.

Kat är i Sverige klassificerat som narkotika sedan den 1 november 1989. Substansen innehåller ämnen med centralstimulerande verkan och beroendeframkallande effekter.

Frågan om en eventuell upptagning av kat på FN:s narkotikalista har varit aktuell under flera år. Från regeringens sida har vi haft flera inofficiella bilaterala kontakter med europeiska länder som ännu inte narkotikaklassificerat kat. Intresset har dock visat sig vara begränsat. Från de länder som i dag betraktar kat som en traditionell gröda finns ett aktivt motstånd.

Från regeringens sida kommer vi även fortsättningsvis att ha bilaterala och multilaterala kontakter för att bereda vägen för att till slut få en internationell kontroll av kat.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.