Kinas aggression mot Taiwan

Skriftlig fråga 2021/22:1851 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-09
Överlämnad
2022-08-10
Besvarad
2022-08-18
Svarsdatum
2022-08-18
Sista svarsdatum
2022-08-24
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 2 augusti landade USA:s talman Nancy Pelosi i Taiwan. Ett välkommet besök som visade vilket stöd hon önskade visa ett av världens mest demokratiska och fria länder. Glädjande nog var hon också tydlig med detta då hon i sitt tal väl på plats också tydliggjorde ambitionen att verka för ett utökat utbyte mellan Taiwan och USA.

Fastlandskina såg, som väntat, inte särskilt positivt på besöket, då de hävdar sin rätt över den framgångsrika önationen. Som bekant har detta också blivit tydligt, då man på ett aggressivt sätt inte bara omringat Taiwan med diverse militärövningar utan även avfyrat missiler över Taiwan samt kränkt landets territorium.

Även om EU:s utrikeschef Josep Borrell har uppmanat till lugn och blygsamt fördömt agerandet från Kina har reaktionerna från den fria, demokratiska världen rent generellt varit förhållandevis tysta. Detta trots vetskapen om att Taiwan i dag lever i skuggan av Kina, som i dag kan utgöra det största hotet mot den demokratiska världen.

Faktum är att det bara tycks vara Litauen som håller den demokratiska fanan högt då det auktoritära Kina utövar sina aggressioner. Att den svenska utrikesministern, som säger sig stå för en demokratioffensiv inom utrikespolitiken, låter Litauen stå ensamma inom EU-kretsen om att ge Pelosi stöd för sitt besök bör inte ses som annat än ett svek.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Stöder ministern Nancy Pelosis besök i Taiwan, och på vilket sätt avser ministern att tydliggöra detta samt visa sitt stöd för Taiwans rätt att ta emot vilka politiker eller diplomater de vill utan påtryckning från Fastlandskina?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1851 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 11620 UD2022/ 11885 UD2022/ 11887 UD2022/ 11842 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2021/22:1837 av Boriana Åberg (M) Stöd till Taiwan, 2021/22:1838 av Joar Forssell (L) Demokratin Taiwans rätt till relationer och förbindelser med omvärlden, 2021/22:1843 av Björn Söder (SD) Stöd för amerikanskt besök i Taiwan och 2021/22:1851 av Markus Wiechel (SD) Kinas aggression mot Taiwan

Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att fördöma Kinas aggressioner mot Taiwan och uppmana till fred och stabilitet i regionen. Joar Forssell har frågat mig om Sverige tänker uttala sitt stöd för rätten för två demokratier, i detta fall USA och Taiwan, att själva få bestämma över sina relationer och förbindelser. Björn Söder har frågat mig om jag avser att uttala stöd för den amerikanska talmannens besök i Taiwan, och om inte, varför. Markus Wiechel har frågat mig om jag stöder Nancy Pelosis besök i Taiwan, och på vilket sätt jag avser att tydliggöra detta samt visa mitt stöd för Taiwans rätt att ta emot vilka politiker eller diplomater de vill utan påtryckning från Fastlandskina. Jag besvarar frågorna gemensamt.

Det är oroande att spänningarna i Taiwansundet ökar. Regeringen tar avstånd från bruket av militära hot. I tider av ökande spänningar är det viktigt att alla inblandade undviker att agera på ett sätt som bidrar till dessa och i stället skapar möjligheter för dialog. Detta har UD framfört också till kinesiska företrädare.

Som jag tidigare anfört i riksdagen måste meningsmotsättningar mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan lösas på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning. Sverige och EU verkar för fredlig konfliktlösning på folkrättens grundvalar i alla internationella sammanhang.

Stockholm den 16 augusti 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.