Klädkoder på flickor i svensk skola

Skriftlig fråga 2022/23:192 av Aylin Fazelian (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-19
Överlämnad
2022-12-20
Anmäld
2022-12-21
Svarsdatum
2023-01-03
Sista svarsdatum
2023-01-03
Besvarad
2023-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Under våren 2022 visade granskningar av bland annat Aftonbladet att Engelska skolan i Täby mäter flickors kjollängd. Elever vittnade även om att ett synligt bh-band kunde leda till prick i uppförande och att flickor fick höra att deras shorts kunde distrahera pojkarna. Enligt granskningen visades på skolan bildspel med förbjudna kläder för eleverna.

Nyligen landade Skolinspektionen i beslutet att friskolan begränsar flickors frihet och bryter mot skollagen. I beslutet skriver Skolinspektionen att skolan ska upphöra med ordningsregler eller andra regler som innebär begräsningar av elevers val av klädsel.

Klädkoder för flickor på skolor är mycket allvarligt. Det bygger på sexism och en kvinnoförnedrande moralsyn som inte hör hemma i Sverige. Kvinnors klädsel ska inte kontrolleras, vare sig av make, regim eller skola.

När granskningen om Engelska skolans klädkoder på flickor uppdagades i våras vägrade Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabuni ta avstånd från friskolors behandling av flickors klädsel. I stället svarade Sabuni i SVT:s program 30 minuter att ordningsregler gör många av barnen en tjänst.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa att kränkande klädkoder inte förekommer på skolor i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:192 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03974 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:192 av Aylin Fazelian (S)
om klädkoder på flickor i svensk skola

Aylin Fazelian har frågat mig hur jag avser att agera för att säkerställa att kränkande klädkoder inte förekommer på skolor i Sverige.

Till att börja med vill jag vara tydlig med att ingen elev ska behöva bli utsatt för diskriminering eller kränkande behandling i skolan. Vidare har barn yttrandefrihet som alla andra.

Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter, som gäller som svensk lag och vars värden och rättigheter skolan enligt läroplanerna ska gestalta och förmedla, får barn inte utsättas för diskriminering. Skolan har enligt skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:567) en skyldighet att aktivt motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling. Denna skyldighet utgör också en viktig del i arbetet för trygghet och studiero.

Det är huvudmannen som har ansvar för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra författningar. Detta rymmer även barns och elevers rätt att åtnjuta sina grundläggande fri- och rättigheter inom utbildningen. Statens skolinspektion och Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att bestämmelserna i skollagen respektive diskrimineringslagen följs.

Av 5 kap. 5 § skollagen framgår att det ska finnas ordningsregler för varje skolenhet och att det är skolans rektor som beslutar om ordningsreglerna. Av förarbetena till skollagen framgår att kravet på ordningsregler är ett led i att upprätthålla trygghet och studiero. Ordningsreglerna bör vara förutsägbara och får inte inskränka elevernas fri- och rättigheter.

Regeringens ambition är att varaktigt stärka tryggheten och arbetsron i skolan.

Stockholm den 3 januari 2023

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.