Klimatinformationssatsning

Skriftlig fråga 2005/06:410 av Ångström, Lars (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-18
Anmäld
2005-11-18
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2005/06:410 av Lars Ångström (mp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Klimatinformationssatsning

Naturvårdsverket och Energimyndigheten har föreslagit att det, som en del av den svenska klimatstrategin, ska genomföras en fortsatt klimatinformationssatsning för 2006@2008.

Förslaget baseras bland annat på att Sverige har ratificerat Kyotoprotokollet, där det bland annat står att alla parter ska på det nationella planet främja allmänhetens medvetande om och tillgång till information om klimatförändring. Det är mycket positivt att myndigheterna vill ha en fortsatt klimatinformationssatsning.

Men allmänheten bör inte bara få information om hur de klimatpåverkande utsläppen bör reduceras, utan också om de internationella klimatförhandlingarna. Under det förra toppmötet med FN:s klimatkonvention i Buenos Aires, i december 2004, sände departementet bara ut ett enda pressmeddelande, den 13 december 2004, som på några rader beskrev vad toppmötet skulle handla om.

Jag vill fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta initiativ för att öka informationsspridningen i klimatfrågan i anslutning till det kommande toppmötet om klimatkonventionen och Kyotoprotokollet i Montreal?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:410 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:410 om klimatinformationssatsning

Statsrådet Lena Sommestad

Lars Ångström har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att öka informationsspridningen i klimatfrågan i anslutning till det kommande toppmötet om klimatkonventionen och Kyotoprotokollet i Montreal.

Lars Ångströms fråga är högst relevant. I Montreal kommer 28 november-9 december klimatkonventionens elfte partsmöte och det första partsmötet under Kyotoprotokollet att hållas. Eftersom det är det första partsmötet med Kyotoprotokollet och en första diskussion om en framtida klimatregim väntas är det angeläget att resultaten från mötet sprids så mycket som möjligt. Under senare tid har det varit ett stort intresse från mediernas sida att behandla klimatfrågan. Jag är övertygad om att en omfattande mediebevakning kommer att ske i Montreal som vi avser att utnyttja på ett bra sätt. Sverige kommer vid två så kallade side events att redovisa påvisbara framsteg i klimatarbetet och för oss är det angeläget att sprida våra erfarenheter till en bredare krets, både inom landet och internationellt. Den svenska delegationen avser också att ha nära kontakter med medierna på plats.

En viktig komponent i arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser är att sprida information till breda skikt i samhället. Information om klimatfrågan och vad som kan göras för att begränsa klimatpåverkan sker på olika nivåer i samhället och med stöd av offentliga medel genom myndigheter och kommuner.

Ett exempel är det nyligen genomförda seminariet om näringslivets roll i klimatförändringen med Al Gore som huvudtalare. Ett annat exempel är den av Naturvårdsverket under 2002@2003 genomförda klimatkampanjen. Denna har följts upp genom intervjuer före och efter och resultatet visar att kännedomen om växthuseffekten är mycket hög och att kunskaperna ökat.

Vidare är information en viktig del i klimatinvesteringsprogrammen där det krävs att dessa ska innehålla folkbildnings- och informationsinsatser om programmets åtgärder.

Sammantaget är min bedömning att det finns en omfattande informationsaktivitet i samhället som rör klimatförändringar och dess konsekvenser som fortsättningsvis kommer att vara i fokus i och med att klimatarbetet utvecklas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.