Klimatpåverkan av flygtrafiken

Skriftlig fråga 2005/06:312 av Fremling, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-08
Anmäld
2005-11-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga 2005/06:312 av Lennart Fremling (fp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Klimatpåverkan av flygtrafiken

Utsläpp från flygtrafiken ger betydande bidrag till växthuseffekten. Det kan handla om så mycket som hälften av vägtrafikens påverkan. Flyget är dessutom en av de snabbast växande källorna till klimatpåverkan. De internationella klimatavtalen har inte lyckats fördela ansvaret för utsläppen från internationell luftfart och sjöfart. Därför är det stor risk att man inte kommer att ta vara på de tekniska möjligheter som finns till förbättringar och heller inte få rättvisa miljöavgifter som påverkar konkurrensen mellan flyg och exempelvis snabbtåg.

Mot bakgrund av detta ställde jag 1998 en fråga (1997/98:1042) till regeringen om flygtrafikens klimatpåverkan. Som svar fick jag:

Sverige arbetar aktivt inom olika internationella forum, t.ex. ICAO (FN:s luftfartsorganisation) och EU, för att verka i en riktning som gör det möjligt att bestämma hur luftfartens utsläpp av koldioxid och andra föroreningar skall kunna minska.

Regeringen har nu föreslagit att en skatt på flygbiljetter införs ensidigt i Sverige. Det är angeläget att regler för att minska flygtrafikens klimatpåverkan samordnas internationellt, eftersom ensidiga nationella åtgärder ofta inte blir särskilt effektiva.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vad statsrådet avser att göra för att påskynda arbetet inom ICAO och EU med att minska flygtrafikens klimatpåverkan.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:312 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:312 om klimatpåverkan av flygtrafiken

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Lennart Fremling har frågat miljöminister Lena Sommestad vad hon avser att göra för att påskynda arbetet inom ICAO och EU för att minska flygtrafikens klimatpåverkan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Finansminister Pär Nuder har under hösten besvarat flera frågor i riksdagen om den av regeringen föreslagna skatten på flygbiljetter och därför tar jag inte upp den frågan här.

Det är angeläget att minska utsläppen från internationell luftfart. Det pågår både globalt och inom EU arbete med att undersöka möjligheterna att inlemma luftfarten i ett utsläppshandelssystem.

EU-kommissionen har nyligen presenterat ett meddelande (KOM(2005) 459) om att minska flygets klimatpåverkan. Där förespråkar kommissionen att flyget ska inkluderas i EU:s befintliga system för handel med utsläppsrätter. Sverige är generellt positivt till ett EU-system för utsläppshandel för att hantera flygets utsläpp av växthusgaser. Närmare analyser behövs dock bland annat när det gäller priseffekter och om det är möjligt att direkt länka flygets utsläppshandel till det nuvarande EU-systemet för utsläppshandel, inte minst när det gäller påverkan på konkurrenskraft, miljöstyrning och kopplingen till Kyotoprotokollet.

Sverige arbetar aktivt med klimatfrågan inom FN:s organisation för civil luftfart, ICAO. För närvarande leder en svensk representant från Luftfartsstyrelsen ICAO:s arbetsgrupp som arbetar med frågor rörande en global utsläppshandel för luftfarten.

Sverige och EU arbetar också på FN-nivå med att inkludera internationell luftfart i en framtida global klimatregim.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.