Klimatsäkring av EU:s budget

Skriftlig fråga 2007/08:791 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-15
Anmäld
2008-02-15
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga

2007/08:791 Klimatsäkring av EU:s budget

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Biståndsminister Gunilla Carlsson har tagit initiativ till en kommission kring klimatförändringar och utveckling, där huvuduppgiften är att ge förslag på hur biståndet kan klimatsäkras. Det är ett lovvärt initiativ, även om det givetvis är för tidigt att uttala sig om vilka konkreta resultat som kan väntas. När det nu genomförs en översyn av EU:s budget, som för 2007 är på 1 068 miljarder kronor, borde det ligga i svenskt intresse att försöka vrida budgeten till en utveckling som inte påskyndar klimatförändringarna. Sanningen är ju att stora delar av EU:s budget i dag är direkt klimatförstörande, trots de storslagna målsättningarna som sattes vid EU-toppmötet i mars 2007 om att bland annat få ned utsläppen med 20 procent fram till 2020. Jag anser att Sverige bör tillsätta en liknande kommission som biståndsministern tillsatt gällande att klimatsäkra biståndet, som ska ta fram förslag på och åtgärder för hur EU:s totala budget kan klimatsäkras. Det borde ligga i Sveriges intresse inför den stora förhandlingen om översynen som mycket väl kan sammanfalla med tiden då Sverige har ordförandeskapet i EU andra halvåret 2009.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga om statsrådet är beredd att tillsätta en kommission för att ge förslag på hur EU:s budget kan klimatsäkras, inför och under förhandlingarna kring EU:s budgetöversyn 2008–2009.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:791 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:791 Klimatsäkring av EU:s budget

Statsrådet Cecilia Malmström

Ulf Holm har frågat mig om jag är beredd att tillsätta en kommission för att ge förslag på hur EU:s budget kan klimatsäkras, inför och under förhandlingarna kring EU:s budgetöversyn 2008–2009.

Jag välkomnar den konstruktiva inriktningen bakom detta förslag. Det är ett av flera tecken under senare tid på att Miljöpartiet nu tycks vara på god väg att lägga EU-motståndet bakom sig.

I en interpellationsdebatt i höstas diskuterade Ulf Holm och jag hur den gemensamma budgeten kan bidra till att våra ambitiösa mål på miljö- och klimatområdet uppnås. Det handlar om insatser för att till exempel utveckla energisnåla tekniker. Det kan också innebära åtgärder för att långsiktigt upphöra med Europaparlamentets pendling mellan Bryssel och Strasbourg, som förutom att den är kostsam även har en negativ klimatpåverkan.

Jag vill också påminna om att EU-kommissionen alltid gör en konsekvensanalys av alla förslag där man tar in miljöhänsyn förutom ekonomiska och sociala konsekvenser.

Det är för tidigt att ta ställning till om regeringen kommer att driva just kommissionsformen för att ge förslag på hur den gemensamma budgeten kan klimatsäkras. Förslaget kommer emellertid tillsammans med andra förslag att ingå i det förberedelsearbete som nu pågår inom Regeringskansliet inför den kommande översynen av EU:s budget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.