Koldioxidbedövning av grisar

Skriftlig fråga 2019/20:1041 av Elin Lundgren (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-03-03
Överlämnad
2020-03-04
Anmäld
2020-03-05
Sista svarsdatum
2020-03-11
Svarsdatum
2020-03-19
Besvarad
2020-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I dag är det främst bedövning med hjälp av koldioxid som är den vanligaste metoden vid slakt av grisar i Sverige, liksom i många andra länder. Detta fortsätter trots att det sedan länge finns forskning som visar att detta orsakar ett stort lidande för grisarna som utsätts för det. Detta eftersom processen tar i sammanhanget lång tid – upp till en och en halv minut – och grisarna enligt forskningen upplever smärta, rädsla och stress. Det man kan tänka sig att just bedövning skulle motverka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur jobbar statsrådet för att andra metoder än dagens koldioxidbedövning ska användas vid slakt av grisar i Sverige, metoder som inte orsakar plåga för grisarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1041 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/00541/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1041 av Elin Lundgren (S)
Koldioxidbedövning av grisar

Elin Lundgren har frågat mig hur jag jobbar för att andra metoder än dagens koldioxidbedövning ska användas vid slakt av grisar i Sverige, metoder som inte orsakar plåga för grisarna.

Enligt djurskyddslagen (2018:1192) ska djur skonas från onödigt obehag och lidande under slakt, liksom under hela djurets liv. Både branschen och myndigheterna jobbar aktivt för att upprätthålla ett gott djurskydd för våra djur i hela kedjan, vilket självklart också innefattar tidpunkten för slakt. De bedövningsmetoder som används på slakterier är lagstiftade på EU-nivå.

Koldioxidbedövning har, som de flesta bedövningsmetoder, för- och nackdelar. Fördelarna är framför allt att metoden är pålitlig, dvs. den gör djuren medvetslösa och djuren behöver inte fixeras vid själva bedövningen utan kan hanteras fria i grupp, vilket är mindre stressande för dem. Metoden har under senare år ofta diskuterats, inte minst på EU-nivå utifrån att forskning visat att djuren upplever smärta och stress när de andas in gasen och att det kan ta 30–60 sekunder innan djuret är medvetslöst. Det behövs mer forskning och kunskap om alternativa metoder till koldioxidbedövning. Det har redan genomförts studier för att hitta en djurskyddsmässigt bättre gasblandning men det återstår en del forsknings- och utvecklingsarbete. Frågan är mycket viktig och jag kommer fortsätta att följa den noga. Utifrån rådande lagstiftning på området har jag förtroende för att branschen och myndigheterna upprätthåller en god djurvälfärd.

Stockholm den 17 mars 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.