koldioxidskatt för höghastighetsfärjor

Skriftlig fråga 1997/98:683 av Eriksson, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-29
Anmäld
1998-05-04
Besvarad
1998-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:683 av Eva Eriksson (fp) till kommunikationsministern om koldioxidskatt för höghastighetsfärjor

Vi har nu sex linjer med höghastighetsfärjor runt våra kuster. Det har medfört nya problem med svallvågor, stranderosion och osäkerhet för mindre båtar i närheten.

Men den allra viktigaste frågan är ändå de föroreningar av atmosfären som dessa bränsleslukande färjor genererar. Bränsleförbrukningen per passagerare är två till tre gånger större än vad de tidigare färjorna drog per passagerare. Detta innebär att sjöfarten långtifrån är så miljövänlig som det ibland görs sken av. Den ökande bränsleförbrukningen orsakar en ökning av koldioxidutsläppen.

Ett sätt att försöka begränsa utsläppen är att införa en koldioxidavgift.

Med anledning av detta vill jag därför fråga kommunikationsminister Ines Uusmann följande:

Vad avser kommunikationsministern göra för att begränsa de föroreningar som höghastighetsfärjorna släpper ut?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:683 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:683 om koldioxidskatt för höghastighetsfärjor
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Eva Eriksson har frågat mig vad jag avser göra för att begränsa de föroreningar som höghastighetsfärjor släpper ut.

Ett fartygs bränsleförbrukning ökar vid ökande fart. Därmed ökar också fartygets emissioner. Detta gäller för alla fartyg. Av de totala koldioxidutsläppen från sjöfarten bidrar höghastighetsfartygen endast med en mindre del. Eventuella åtgärder för att minska utsläppen bör därför inte rikta sig enbart mot höghastighetsfartyg.

Åtgärder som ensidigt införs av Sverige kan bara i begränsad utsträckning få några direkta konsekvenser för miljön. Sverige måste därför arbeta internationellt för att tillse att åtgärder vidtas inom en större region.

Regeringen konstaterade i den transportpolitiska propositionen (prop. 1997/98:56) att dagens regelverk inom EG knappast möjliggör ett uttag av en koldioxidavgift för sektorn. En sådan åtgärd måste föregås av en behandling inom EU.

Regeringen avser att aktivt, inom bl.a. IMO, EU och HELCOM, driva frågan om internalisering av sjöfartens externa kostnader på internationell nivå. Det pågående arbetet med ett nytt energibeskattningsdirektiv är i detta sammanhang mycket viktigt.

Vad beträffar övriga emissioner från fartyg, inklusive höghastighetsfartyg, har den införda miljödifferentieringen av sjöfartsavgifterna till syfte att styra mot kväveoxidreducerande teknik och användning av lågsvavligt bränsle på fartyg. Regeringen har för avsikt att verka för att liknande styrmedel införs även i andra länder, framför allt i vårt närområde.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.