kolkraft

Skriftlig fråga 1999/2000:1249 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-26
Besvarad
2000-08-25
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Fråga 1999/2000:1249

av Birger Schlaug (mp) till miljöminister Kjell Larsson om kolkraft

Importen av el ökar. Inte beroende på elbrist i Sverige, utan främst beroende på att el, producerad genom fossila bränslen, är billigare att köpa i andra länder. Detta medför att utsläpp av koldioxid stimuleras.

I det egna landet är det enkelt att styra produktionen genom produktionsskatter så att t.ex. el från kolkraftverk beläggs med koldioxidskatt. Men när det gäller import har vi i dag inga möjligheter att agera. Genom att införa ett regelverk som innebär att el som importerats alltid beskattas med svensk koldioxidskatt som om den vore framställd i ett inhemskt kolkraftverk kan man komma till rätta med en del av problemet. De leverantörer som redovisar avtal eller certifikat som visar att elen, som tillförs det svenska nätet, producerats med annan än fossilbaserad elproduktion får tillbaka hela eller delar av skatten.

Avser ministern att agera för att hitta metoder för att förhindra att billig kolkraftel importeras?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1249 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1249 om kolkraft

Näringsminister Björn Rosengren

Birger Schlaug har frågat miljöministern om han avser att agera för att hitta metoder för att förhindra att billig kolkrafstel importeras. Eftersom elmarknadsfrågor är mitt ansvarsområde har frågan överlämnats till mig.

Den 20 juli 2000 besvarade jag en liknande fråga av Maud Ekendahl. Vid detta tillfälle redovisade jag den aktuella utvecklingen i Danmark och planerade åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid. De danska ansträngningarna för att minska elproduktionens miljöpåverkan är stora och bl.a. av detta skäl anförde jag att jag inte har för avsikt att vidta några särskilda åtgärder inom detta område.

De nuvarande utsläppsnivåerna från vissa av de danska kolkraftverken är självklart ett bekymmer. Samtidigt är den integrerade nordiska elmarknaden ett viktig instrument för att förbättra effektiviteten i elsektorn och därmed bättre utnyttja de samlade energiresurserna. Möjligheterna till minskad miljöpåverkan bör i detta sammanhang ses i ett nordiskt perspektiv och en samlad förbättring av miljön i hela närområdet har också varit ett av målen för det nordiska elsamarbetet. Min uppfattning är att en vidareutveckling av det nordiska elsamarbetet på ett konstruktivt sätt kan bidra till att minska den samlade miljöpåverkan från elproducerande anläggningar i Norden. Detta innebär ett långsiktigt arbete inriktat på fortsatt integration och harmonisering av regelverken i våra nordiska länder. Detta är ett gemensamt nordiskt intresse och av detta skäl kommer en ökad integrering av elmarknaderna i Norden att vara en viktig fråga vid årets nordiska energiministermöte som kommer att hållas den 31 augusti. Minskade utsläpp av koldioxid och miljöförbättringar för energiproducerande anläggningar aktualiseras vidare av Kyotoprotokollet och ett uppfyllande av dess åtaganden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.