kommunal önskad tröghet

Skriftlig fråga 2000/01:1230 av Värmby, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-15
Anmäld
2001-05-22
Besvarad
2001-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2000/01:1230

av Lennart Värmby (v) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om kommunal önskad tröghet

I regeringens proposition (2000/01:116) om förlängt stopp för utförsäljning av kommunala bostadsföretag kan man läsa att regeringen givit Kommundemokratiutredningen i uppdrag att "presentera ett förslag till en demokratigaranti, innebärande att särskilda tröghetsregler införs vad gäller avgöranden på kommunal nivå som är av långsiktig karaktär och av stor ekonomisk och principiell betydelse". Förslaget gäller tydligen all kommunal verksamhet. Den vanligaste kritiken på både kommunal- och rikspolitisk nivå är att besluten och förändringarna inte går fort nog. Denna uppfattning är nog inte bara allmän bland medborgarna i gemen, utan omfattas säkerligen också av de flesta kommunalpolitiskt aktiva. Med tanke på den tid det kan ta för medborgare att få sina rättigheter, t.ex. handikappades rätt till tillgänglighet eller personlig assistans, vore det kanske större behov av att utreda och införa särskilda snabbhetsregler på den kommunala nivån. Vilka avgöranden som avses, förutom då att fördröja demokratiskt fattade beslut om att sälja kommunala bostadsbolag, vore intressant att få veta.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilken typ av beslut är det statsrådet avser när det talas om behov av "särskilda tröghetsregler" och på vilket sätt är detta en demokratigaranti?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1230 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1230 om kommunal önskad tröghet

Statsrådet Britta Lejon

Lennart Värmby har frågat statsrådet Lövdén vilken typ av beslut det är som avses när det i propositionen Förlängd giltighetstid för vissa bestämmelser om kommunala bostadsföretag (prop. 2000/01:116) talas om behov av "särskilda tröghetsregler" och på vilket sätt detta är en demokratigaranti.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen beslutade den 22 mars 2001 att överlämna den nämnda propositionen till riksdagen. Vid detta tillfälle hade det av Lennart Värmby åsyftade tilläggsuppdraget ännu inte lämnats till Kommundemokratikommittén. Den 3 maj 2001 fattade regeringen beslut om tilläggsdirektiv till kommittén (dir. 2001:36). Jag vill därför hänvisa till detta direktiv när det gäller skälen till att tilläggsuppdraget lämnats. Uttrycket "särskilda tröghetsregler" förekommer inte i tilläggsdirektivet.

Den utförsäljning av kommunala anläggningstillgångar och den bolagisering som skett under senare tid har aktualiserat frågan om dessa åtgärder har föregåtts av tillräckligt genomgripande analyser av framtida konsekvenser. Detsamma gäller bl.a. när verksamhet läggs ut på entreprenad. Fullmäktiges roll och den medborgerliga insynen i beslut av långsiktig karaktär och av stor principiell betydelse behöver ses över för att tillgodose medborgarnas krav. Det handlar om att slå vakt om det demokratiska inflytandet över centrala frågor. En viktig utgångspunkt är att det kommunala beslutssystemet ska innefatta garantier för att fullmäktige i egenskap av högsta beslutande organ alltid ska ha det avgörande inflytandet över frågor som är av stor vikt för kommunen eller landstinget.

Det är mot denna bakgrund som Kommundemokratikommittén har fått i uppdrag att överväga hur avgöranden på kommunal nivå av långsiktig karaktär och av stor principiell och ekonomisk betydelse kan skyddas mot kortsiktigt framhastade beslut. För min del anser jag att demokratiska skäl kan tala för att en minoritet ska kunna påkalla ett förfarande som innebär att det skapas utrymme för en allmän debatt i frågan.

Det har dock inte uttryckligen ingått i kommitténs uppdrag att överväga om särskilda bestämmelser bör införas när det gäller sådana avgöranden. ALLBO-kommittén har gjort sådana överväganden i fråga om utförsäljning av kommunala bostäder. Dessutom utreds behovet av sådana bestämmelser avseende beslut om stora förändringar av ägar- eller driftsformer inom vården (dir. 2000:103). Behovet av att motverka kortsiktigt framhastade beslut finns dock inte endast inom de angivna områdena utan inom hela det kommunala området. Kommundemokratikommittén har därför i tilläggsdirektiv fått ett uttryckligt uppdrag att också utreda om det behövs särskilda bestämmelser för att kunna förebygga denna typ av kommunala beslut.

Kommundemokratikommittén ska redovisa resultatet av sitt tilläggsuppdrag senast den 30 september 2001.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.