Kommunalt veto och vindkraftverk

Skriftlig fråga 2021/22:658 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2022-01-03
Sista svarsdatum
2022-01-03
Besvarad
2022-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

När den nya helt socialdemokratiska minoritetsregeringen nu tillträtt och statsråden intagit sina poster finns många funderingar om politiken kommer att förändras eller om tidigare ståndpunkter finns kvar.

En sådan fråga är regeringens och statsrådets syn på det kommunala självbestämmandet kontra statens styrning av vindkraftsetableringar. Från moderat håll vill vi värna alla typer av energikällor och att de utifrån sina egna preferenser ska finansieras, och vi vill att stödsystem som kan ha använts för att få igång en typ av energiproduktion, som vindkraften, så fort det är rimligt ska avvecklas.

Vidare vill vi att tillståndsprocesser för etableringar ska följa vanlig kommunallag med kommunal planering av byggområden och kommunalt veto att avslå utbyggnad. Detta för att både möjliggöra utbyggnad, men också för att ta hänsyn till lokala intressen som boende och viktiga naturområden.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Avser statsrådet att verka för att behålla det kommunala veto vid beslut om vindkraftsetableringar enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:658 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2021/ 02417 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021:22:658 av Lotta Olsson (M)
Kommunalt veto och vindkraftverk

Lotta Olsson har frågat energi- och digitaliseringsministern om han avser att verka för att behålla det kommunala veto vid beslut om vindkraftsetableringar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig börja med att konstatera att riksdagen har antagit målet att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040. Vindkraftens utbyggnad är en central del av denna utveckling och för möjligheterna att nå målet. Det är därför nödvändigt att tillståndsprövningen präglas av effektivitet och förutsägbarhet. Så är det inte i dag.

Utredningen som av den anledningen fick i uppdrag att se över och föreslå en effektiv och rättssäker tillståndsprocess för vindkraft lämnade i juni sitt betänkande, En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53). Där föreslås bland annat att kommunerna fortsatt ska ha rätt att säga nej till vindkraft och att en ny lag ska tydliggöra att kommunens beslut ska avse mark- och vattenanvändningen. Kommunens besked ska enligt förslaget lämnas inom sex månader för att därefter inte kunna ändras.

Betänkandet har remitterats och remissvaren analyseras nu inom Miljödepartementet. Det jag kan konstatera hittills är att det finns en utbredd förståelse bland remissinstanserna för att de nuvarande tillståndsprocesserna för vindkraftsetableringar behöver ses över, i syfte att få en mer förutsägbar och effektiv prövningsprocess. Berörda parter instämmer i utredningens bedömning att kommunerna fortsatt ska ha inflytande över mark- och vattenanvändningen i den egna kommunen.

Jag ser också att huvuddelen av remissinstanserna är positiva till att en ny modell för kommunalt inflytande ersätter den befintliga och att kommunens besked ska lämnas tidigare i processen.

Betänkandets förslag och remissinstansernas synpunkter analyseras fortfarande.

Stockholm den 29 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.