Kommunernas brottsförebyggande arbete

Skriftlig fråga 2017/18:1257 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-03
Överlämnad
2018-05-04
Anmäld
2018-05-14
Svarsdatum
2018-05-16
Sista svarsdatum
2018-05-16
Besvarad
2018-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har återkommande sagt att man vill stötta polisens arbete med att förhindra brott. Men också att det brottsförebyggande arbetet måste säkerställas. Tyvärr ser vi att Polismyndigheten inte hinner med detta i den grad de önskar. I flertalet kommuner anställer man lokala trygghetsvakter/ordningsvakter för att agera mot otryggheten.

Ett exempel är Uppsala som anlitat trygghetsvakter men också haft beslut om ett geografiskt område som de kan patrullera i som komplement till och i samverkan med polisen. Nyligen fick kommunen som vill utöka området besked om att de rättsliga villkoren inte uppfylldes och beslutet blev inte bara avslag utan myndigheten passade också på att krympa området för bevakning. Detta har kritiserats av bland andra lokalpolisområdeschefen som de senaste åren bedrivit en aktiv insats med sina kollegor mot de kriminella.

Att Uppsala fick nej på sin begäran underlättar knappast kommunens eller polisens arbete lokalt. Och även om beslutet avslogs är det förvånande att myndigheten samtidigt beslutar att begränsa kommunens och polisens mandat lokalt att agera trots kända problem.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Är ministern, generellt och när det gäller den här typen av insatser, beredd att återkomma med lagstiftning eller instruktion till Polismyndigheten för att underlätta kommunernas brottsförebyggande arbete, exempelvis vid beslut om områden och trygghetsvakter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1257 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/02656/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

i

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1257 av Roger Haddad (L) Kommunernas brottsförebyggande arbete

Roger Haddad har frågat mig om jag är beredd att återkomma med lagstiftning eller instruktion till Polismyndigheten för att underlätta kommunernas brottsförebyggande arbete, exempelvis vid beslut om områden och ordningsvakter.

Ordningsvakter utgör i dag ett komplement till polisen för ordningshållning på platser som omfattas av ordningsvaktsförordnanden. Ordningsvakter får förordnas att tjänstgöra exempelvis vid offentliga tillställningar, allmänna sammankomster, bad- och campingplatser samt lokaler där alkohol serveras. Det finns också möjlighet att under vissa förutsättningar förordna ordningsvakter att tjänstgöra i andra fall, om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt.

Ordningsvakter kan dock inte ersätta poliser. Den enskilt viktigaste åtgärden för att på sikt öka tryggheten och minska brottsligheten är att säkerställa att Polismyndigheten har tillräckliga resurser. Regeringen är fast besluten att genomföra den expansion som aviserats så att Polismyndigheten kan öka med 10 000 anställda till 2024. Det är därför vi gör den största satsningen på polisverksamheten i modern tid.

En viktig del i den satsningen är att antalet poliser ska bli betydligt fler. De är för få idag. En starkt bidragande orsak till det är den låga ambition som den förra regeringen hade. Då var utbildningstakten alldeles för låg för att säkra personalförsörjningen. Vi har under vår mandatperiod fördubblat antalet som utbildas till polis. Nästa år, 2019, beräknas det gå ut 1 300 polisstudenter, vilket är det högsta antalet sedan 2010. Redan i år ser antalet poliser ut att öka och Polismyndigheten räknar med att det vid utgången av 2018 finns 20 100 poliser.

Regeringen presenterade i mars 2017 ett nationellt brottsförebyggande program. Programmet syftar till att skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela landet. Kommunerna är särskilt viktiga i detta avseende och regeringen ser positivt på en ökad samverkan mellan kommunerna och Polismyndigheten och att aktörerna utvecklar samarbeten inom ramen för gällande lagstiftning och utifrån lokala behov. Regeringen följer frågan noga.

Stockholm den 16 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.