Till innehåll på sidan

Kommuners vägran att upphandla avfallshantering

Skriftlig fråga 2006/07:684 av Ericson, Gunvor G (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:684 Kommuners vägran att upphandla avfallshantering

av Gunvor G Ericson (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Många kommuner avstår från att upphandla sin avfallshantering, i strid med lagen om offentlig upphandling (LOU). Simrishamn och Tomelilla dömdes nyligen av kammarrätten för att inte ha upphandlat sin avfallshantering.

Simrishamn och Tomelilla driver dock fortsatt en juridisk process för att undvika att upphandla avfallsbehandlingstjänster. I stället önskar de använda sig av ett kontrakt som slöts år 1974 och som tidigast kan avslutas år 2025. Den juridiska processen finansieras av avfallsbolaget Sysav, ägt av en rad kommuner i sydvästra Skåne. Sysav investerar sammanlagt ca 2,5 miljarder i två nya förbränningsanläggningar, och har alltså starka egenintressen i en säkrad leverans av material till förbränning. Denna förbränning strider direkt mot bland annat regeringens klimatmål, eftersom materialåtervinning är avsevärt energieffektivare och resurssnålare än förbränning.

Kontrakt som ger kommunen ensamrätt på avfallshantering i 50 år innebär per definition att man inte utnyttjar den prispressande möjlighet som upphandlingar ger. Det strider också mot grundläggande miljöhänsyn, eftersom avfallshanteringen inte utvecklas när samma avfallsförbrännare år efter år tilldelas materialet utan att frågan om ökad materialåtervinning ens prövas. Dessutom ägnar sig båda kommunerna och indirekt Sysav åt lagtrots genom att fortsatt avstå från att upphandla avfallshanteringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att säkerställa att kommuner framgent följer lagen om offentlig upphandling avseende avfallshantering?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:684 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:684 Kommuners vägran att upphandla avfallshantering

Miljöminister Andreas Carlgren

Gunvor G Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kommuner framgent följer lagen om offentlig upphandling avseende avfallshantering.

Låt mig börja med att säga att lagen om offentlig upphandling ska följas och att konkurrensen på avfallsmarknaden måste fungera. Jag vill underlätta för marknadens aktörer att skapa effektiva och miljömässiga avfallslösningar. Regeringen har vidtagit åtgärder för att stärka konkurrensen på avfallsmarknaden genom att ta bort kommunernas möjlighet till ensamrätt för transport och behandling av farligt avfall.

Det är viktigt att avfall i så hög utsträckning som möjligt materialåtervinns. Materialåtervinning kan bland annat bidra till att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Riksdag och regering har beslutat om nationella mål för materialåtervinning. Det är alla aktörers ansvar att verka för att målen uppnås.

Frågan om en upphandlande enhet haft rätt att göra köp av ett bolag som enheten är delägare i, har behandlats av EG-domstolen i bland annat målet Teckal, C-107/98. Av rättsfallet framgår att köp från bolag i vilket köparen är delägare inte undantas från kravet på offentlig upphandling enbart på grund av ägarförhållandena. För detta krävs att den upphandlande enheten utövar en kontroll över bolaget motsvarande den som enheten utövar över sin egen förvaltning och vidare att bolaget bedriver huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den upphandlande enheten eller de upphandlande enheter som innehar bolaget. 

Regeringsrätten har beslutat att meddela prövningstillstånd i det mål som gäller kommunerna Simrishamn och Tomelilla, vilka förvärvat tjänster avseende avfallshantering från ett bolag som kommunen äger tillsammans med andra kommuner. Förvärvet av tjänster har skett utan föregående upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. I stället hänvisas till ett konsortialavtal mellan delägarkommunerna. Kammarrätten fastslog att avtalet stred mot lagen om offentlig upphandling och att upphandlingen därför skulle göras om. Regeringsrättens kommande avgörande kan klargöra när kommuners anskaffningar från kommunala bolag ska göras i enlighet med regelverket för offentlig upphandling.

Jag avser att avvakta Regeringsrättens avgörande innan jag tar ställning till behovet av åtgärder för att säkerställa att lagen om offentlig upphandling följs på avfallsområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.