Till innehåll på sidan

Kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2022/23:256 av Marcus Andersson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-23
Överlämnad
2023-01-23
Anmäld
2023-01-24
Svarsdatum
2023-02-01
Sista svarsdatum
2023-02-01
Besvarad
2023-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Kommunerna står inför en enorm utmaning i att rekrytera personal, framför allt inom äldreomsorgen. Att tillse att det finns utbildad personal på arbetsplatsen ger brukare en godare och säkrare service. Det innebär samtidigt att personalen får en större möjlighet till löneutveckling och bättre arbetsmiljö vilket ökar attraktiviteten hos arbetsgivaren och gör det enklare att rekrytera. Att kunna behålla personal är av yttersta vikt för en fungerande äldreomsorg.

Kompetenslyftet med inriktning på äldreomsorgen var därför ett bra komplement och en viktig faktor för många kommuner att kunna vidareutveckla samt grundutbilda medarbetare på ett sätt som bibehöll arbetskraft samtidigt som de satsade på de arbetare som fanns i verksamheten. Statsbidraget innebar att en anställd till exempel kunde arbeta 50 procent samt utbilda sig till undersköterska med lön övriga 50 procent. Satsningen var tänkt att täcka den akuta bemanningssituation som finns bland arbetsgivare inom äldreomsorgen. Detta statsbidrag var mycket uppskattat av många kommuner som arbetsgivare och av personalen. I regeringens budget är Äldrelyftet dock skrotat, vilket kommer att försvåra möjligheten att rekrytera och behålla kompetent personal.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Hur avser statsrådet att underlätta för Sveriges kommuner att säkerställa kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:256 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

S2023/00328 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:256 av Marcus Andersson (S)
Kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen

Marcus Andersson har frågat mig hur jag avser att underlätta för Sveriges kommuner att säkerställa kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen.

Kompetensförsörjning är en viktig fråga och en stor utmaning för äldreomsorgen. Kommunerna är huvudmän för äldreomsorgen och således ansvariga för arbetsvillkor och kompetensförsörjning. Arbetsgivarnas förmåga att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens, liksom att organisera verksamheten effektivt är avgörande för att säkerställa kompetensförsörjningsbehovet. Staten har samtidigt ett övergripande ansvar för att kommunerna har likvärdiga förutsättningar och kapacitet att utföra sitt välfärdsuppdrag.

Regeringen bidrar på flera sätt i kommunernas viktiga arbete avseende detta. Bland annat fortsätter Äldreomsorgslyftet under 2023 och omfattar 1,7 miljarder kronor. I regeringens budgetproposition för 2023 föreslås vidare att satsningen för utbildning till specialistundersköterska ska fortsätta liksom flera andra riktade statsbidrag som ökar förutsättningarna för kommunerna. Därutöver avsätter regeringen 4 miljarder kronor årligen till landets kommuner i syfte att säkerställa en god vård och omsorg för äldre personer. Dessa medel kan också användas till kompetensutveckling för personalen.

Staten och kommunerna behöver fortsätta att arbeta tillsammans för att långsiktigt stärka tillgången till kompetens i äldreomsorgen i hela landet.


Kompetensförsörjningen kan emellertid inte tillgodoses enbart med ökade resurser eller fler medarbetare. Potentialen i förändrade arbetssätt, digitalisering, välfärdsteknik och övrig effektivisering behöver också tas tillvara. Jag kommer fortsätta följa frågan noga och se över hur vi bäst kan arbeta vidare med att stärka kompetensen i äldreomsorgen.

Stockholm den 1 februari 2023

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.