Kompetensförsörjning

Skriftlig fråga 2020/21:1248 av Alexander Christiansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-01-13
Överlämnad
2021-01-14
Anmäld
2021-01-15
Sista svarsdatum
2021-01-20
Svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Bristen på arbetskraft inom de flesta branscher är en ödesfråga inom såväl offentlig som privat sektor. Listan på yrken som beräknas sakna arbetskraft inom den närmsta tiden kan göras lång, både inom yrken som kräver hög utbildning och yrken med övrig utbildningsnivå.

Som exempel beräknas det saknas läkare, lärare, mjukvaru- och systemutvecklare, poliser, psykologer, barnmorskor, biomedicinska analytiker, personer med civilingenjörsyrken och fritidspedagoger men också buss-, spårvagns- och lastbilsförare, byggnads- och ventilationsplåtslagare, personer med elektrikeryrken, golvläggare, hovmästare och servitörer, kockar och kallskänkor, kyl- och värmepumpstekniker och lokförare, för att ta några exempel.

Inom de flesta näringslivsorganisationer menar man att bristen på kompetens beräknas vara en av de största framtida utmaningarna inom svenskt näringsliv.

Att komma till rätta med frågan om kompetensförsörjning är en kritisk fråga som kräver en djupare diskussion på flera plan då frågan inte minst berör infrastruktur, utbildning, förenklingsregler för företag med mera.

Vi i Sverigedemokraterna har belyst problematiken under en längre tid och har ett antal förslag för att komma till rätta med problemet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad ämnar minister och regeringen göra för att möta framtida utmaningar kopplade till kompetensförsörjningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1248 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/00086 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1248 av Alexander Christiansson (SD)
Kompetensförsörjning

Alexander Christiansson har frågat mig vad jag och regeringen ämnar göra för att möta framtida utmaningar kopplade till kompetensförsörjningen.

En väl fungerande kompetensförsörjning för såväl näringsliv som offentlig verksamhet är en prioriterad fråga för regeringen. Den utbyggnad av kunskapslyftet som initierades 2015 fortsätter. För 2021 rör det sig bland annat om ytterligare cirka 25 000 statligt finansierade platser inom regionalt yrkesvux, cirka 6 100 årsplatser på yrkeshögskolan, cirka 2 000 årsplatser inom folkhögskolan och nära 19 000 nya utbildningsplatser på universitet och högskolor. Sammanlagt beräknas regeringens satsningar motsvara över 140 000 nya platser inom dessa utbildningsformer till 2021. Regeringen arbetar också för att det ska finnas goda möjligheter att utbilda sig oavsett var i landet man bor, bl.a. genom en utökad satsning på lärcentrum och utveckling av tillgång till och kvalitet i distansutbildning.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen även att det tillförs 772 miljoner kronor 2021 för att öka tillgången till arbetsmarknadsutbildningar i syfte att möta efterfrågan inom bristyrken och stärka kunskaperna hos arbetssökande genom kortare yrkesinriktade utbildningar.

I syfte att stärka förutsättningarna för livslångt lärande ska arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också kunna ansöka om ersättning för kompetensinsatser. Arbetsgivare har rätt till ersättning för 60 procent av kostnaderna för kompetensinsatser upp till ett högsta belopp och regeringen har avsatt 80 miljoner kronor för ändamålet under 2021.  Syftet är att stärka arbetsgivares och arbetstagares möjligheter att använda tiden som frigörs under korttidsarbetet till att synliggöra eller höja kompetensnivån hos individen och företaget.

Därtill har regeringen tillsatt Samverkansprogrammet för kompetensförsörjning och livslångt lärande som syftar till att stärka och utveckla kompetensförsörjningen och det livslånga lärandet i näringslivet. Utgångspunkten tas i näringslivets efterfrågan, behovet av ny kompetens och förbättrade förutsättningar för arbetstagare att ställa om eller vidareutbilda sig.

Kompetensförsörjning är också ett av de teman som diskuteras i den av regeringen tillsatta Välfärdskommissionen.

Stockholm den 26 januari 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.