Till innehåll på sidan

Kompetensförsörjningen inom hemslöjdsområdet

Skriftlig fråga 2009/10:889 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-10
Anmäld
2010-06-14
Besvarad
2010-06-16
Svar anmält
2010-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2009/10:889 Kompetensförsörjningen inom hemslöjdsområdet

av Anne Ludvigsson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Landets hemslöjdskonsulenter som finansieras med offentliga medel och finns i samtliga län står inför kvalificerade ledar- och utvecklingsuppgifter i samband med genomförandet av den nya samverkansmodellen. Hemslöjdskonsulenterna har en central betydelse för att tillvarata och utveckla kultur- och kunnighetsarvet. Dessutom kommer slöjden att spela en allt viktigare roll inom den växande kulturella och kreativa sektorn och för hållbar utveckling och konsumtion. Ett annat område där hemslöjdens erfarenheter kan komma till nytta är kultur och hälsa, där slöjd kan vara en del i rehabiliteringsprocessen.

Utbildade hemslöjdskonsulenter har och kommer än mer i framtiden att ha ett brett verksamhetsfält i privat, offentlig och ideell sektor – som anställd alternativt som egen företagare och entreprenör.

Mot denna bakgrund kommer en akademisk utbildning av ledare inom hemslöjdsområdet att vara av avgörande betydelse för hemslöjdens position i framtiden. Dagens ledare inom hemslöjden har utbildats vid Högre hemslöjdsutbildningen, HV skola. I dagsläget har denna utbildning upphört men behovet av kvalificerade ledare inom hemslöjden kvarstår och kommer att öka inför framtiden.

Hur avser kulturministern att säkra en utvecklande och kvalitativ kompetensförsörjning inom hemslöjdsområdet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:889 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 16 juni

Svar på fråga

2009/10:889 Kompetensförsörjningen inom hemslöjdsområdet

Utbildningsminister Jan Björklund

Anne Ludvigsson har frågat kulturministern om hur hon avser att säkra en utvecklande och kvalitativ kompetensförsörjning inom hemslöjdsområdet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med Anne Ludvigsson om att hemslöjdskonsulenterna har en viktig uppgift när det gäller att utveckla kultur- och kunnighetsarvet och att det inom hemslöjden finns många kopplingar till kultur och näringsliv.

Som Anne Ludvigsson känner till som ordförande i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och ledamot i Nämnden för hemslöjdsfrågor har nämnden inlett ett samarbete med institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Regeringen styr inte vilka utbildningar som lärosätena ska erbjuda men ser naturligtvis positivt på att universitetet och högskolor för diskussioner med omgivande samhälle för att säkerställa vilka utbildningar som efterfrågas. Sedan är det lärosätets ansvar att bedöma huruvida det är fråga om en utbildning på högskolenivå eller ej. Därutöver har Myndigheten för yrkeshögskolan inom ramen för kompletterande utbildningar beviljat Högre Hemslöjdsutbildningen (HV-skolan) statsbidrag till en ettårig basutbildning inom textilt hantverk och en tvåårig högre textil hantverksutbildning. Dessa utbildningar genomförs i syfte att även kunna erbjuda yrkesutbildningar som säkerställer kompetensförsörjningen inom hantverksområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.