Till innehåll på sidan

kompetensuppbyggnad kring vård och omsorg för minornas offer

Skriftlig fråga 1998/99:458 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-17
Anmäld
1999-03-23
Besvarad
1999-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:458 av Carina Hägg (s) till försvarsministern om kompetensuppbyggnad kring vård och omsorg för minornas offer

den 17 mars

 

Sverige har hårt engagerat sig för ett totalförbud av trampminor. Minor väljer inte sina offer utan fortsätter att döda och lemlästa årtionden efter det att krigen har avslutats. Militärer och civila, män, kvinnor och lekande barn - alla är de utsatta för denna grymma och humanitära katastrof. Betydande resurser satsas på att utveckla minröjningsmetoder. Inte minst har inrättandet av SWEDEC som ett centrum för minröjning blivit en positiv kraft i denna för övrigt så svåra fråga. Eksjö är i dag ett centrum för minröjningsproblematiken men det småländska höglandet skulle kunna bli ett centrum för minproblematiken i ett än vidare perspektiv. Med all rätt fokuseras mycket av dagens kraft på att vidareutveckla metoderna för röjning och desarmering av de djävulska minorna. Nu är det dock hög tid att komplettera detta viktiga arbete med en samlad humanitär utbyggnad. Vi behöver även ett centrum som får ett uttalat ansvar för kompetensuppbyggnad och forskning kring de skador minorna föranleder samt det därpå följande behovet av vård och omsorg. En sådan kompetensuppbyggnad bör ses som nästa steg i vårt engagemang mot minorna och deras konsekvenser. Att förlägga den nu föreslagna verksamheten i nära geografisk koppling till SWEDEC kommer att ge ett mervärde totalt.

 

Min fråga är om regeringen ser sig kunna stödja en humanitär kompetensuppbyggnad kring vård, omsorg och rehabilitering för minornas offer.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:458 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:458 om kompetensuppbyggnad kring vård och omsorg för minornas offer
    Statsrådet Pierre Schori

 

Carina Hägg har frågat försvarsministern om regeringen ser sig kunna stödja en humanitär kompetensuppbyggnad kring vård, omsorg och rehabilitering för minornas offer. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Landminor har lagts ut i många länder i samband med krig och konflikter och utgör så länge de inte oskadliggörs ett fruktansvärt hot mot lokalbefolkningen och är ett allvarligt hinder för utvecklingen i dessa länder. Sverige deltar mycket aktivt i det internationella samarbetet med röjning, medvetandekampanjer och i arbetet för att vårda och rehabilitera minornas offer.

När det gäller insatserna för minornas offer vill jag erinra om att tillgång till sjukvård i de mindrabbade länderna är det viktigaste för att skadade personer skall kunna få vård och rehabilitering. Det omfattande svenska hälsobiståndet, både i form av bilateralt utvecklingssamarbete och genom att vi är med i finansieringen av FN:s organ och program, är således en mycket viktig faktor också för de människor som skadas av personminor. Det mycket angelägna arbetet att utveckla protesverkstäder och särskilda kliniker för minoffer är ett viktigt komplement till de allmänna sjukvårdsresurserna i de mindrabbade länderna.

Frågan om stöd till minoffer är ur ett svenskt biståndsperspektiv en del av stödet till utbyggnaden av sjukvårdsresurserna i de drabbade länderna. Stödet för uppbyggnad av vård, omsorg och rehabilitering för personer med handikapp ingår som en viktig del av det svenska hälsobiståndet. Bl.a. har Sverige under många år varit största bidragsgivare till WHO:s rehabiliteringsprogram.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) bedriver i 25 länder omfattande arbete för minornas offer. Det svenska stödet till ICRC uppgår i år totalt till 212 miljoner kronor. En betydande del av detta belopp kommer ICRC:s protes- och rehabiliteringsprogram för minoffer till del.

Mitt svar på Carina Häggs fråga blir mot den här bakgrunden att regeringen för närvarande inte planerar särskilda insatser för att i Sverige bygga upp särskild kompetens inom detta område. Sverige stöder humanitär kompetensuppbyggnad i dessa frågor inom ramen för sitt bistånd, särskilt genom stödet till ICRC.

Därmed har jag också svarat på Carina Häggs fråga om det inte finns skäl att koppla den föreslagna satsningen till Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, SWEDEC, i Eksjö. Det har inte varit vare sig statsmakternas eller Försvarsmaktens avsikt att vidga SWEDEC:s arbetsområde till att omfatta också insatser för minornas offer. Jag har i denna fråga samrått med försvarsministern.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.