Konsekvenser av energipolitiken

Skriftlig fråga 2020/21:2491 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-09
Överlämnad
2021-04-11
Anmäld
2021-04-13
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tysklands motsvarighet till Riksrevisionen riktar skarp kritik mot landets regering i fråga om energiomställningen. Kostnaderna är utom kontroll och kommer, trots att elkostnaden redan är det högsta i Europa, att fortsätta stiga. Och precis som i Sverige står nu i allt högre grad också systemsäkerheten under hot.

Bundesrechnungshof specialgranskade den tyska energiomställningen Energiewende senast 2018 och riktade då kritik för bristande koordination och styrning av omställningen och därav följande höga kostnader. Slutsatsen var då att den stora belastning som lagts på medborgarna och näringslivet inte stod i proportion till den nytta som levererats.

I inget annat EU-land är elpriset för privathushåll lika högt som i Tyskland, 43 procent över EU-genomsnittet. Också för mellanstora företags- och industrikunder (årsförbrukning 20 megawattimmar till 20 gigawattimmar) ligger de tyska elpriserna i topp. Slutsumman för elkonsumenten blir i år 31,37 cent per kilowattimme, cirka 3,20 kronor per kilowattimme.

I deras granskning visade det sig att enbart den planerade nätutbyggnaden för perioden 2000–2025 kostar 520 miljarder euro (cirka 5 300 miljarder kronor) vilket kan jämföras med svenska statens totala utgifter under 2021, som uppskattas till 1 158 miljarder kronor.

Bundesrechnungshof konstaterar att det framför allt är statens pålagor som driver upp elpriserna. Enligt aktuella uppgifter utgör kostnaden för elproduktionen.

Bundesrechnungshof ser det som sannolikt att elpriset på grund av subventionerna fortsatt kommer att stiga. Redan vid den tidigare granskningen 2018 rekommenderades finansministeriet att fastställa ett mått för när elen är att betrakta som prisvärd.

Även det andra temat för Bundesrechnungshofs granskning, systemsäkerheten, föranleder allvarlig kritik. Riksrevisionen noterar att politikerna beslutat om en mängd långtgående åtgärder på kort tid, bland annat inom ramen för klimatmålen. Granskningen ger också exempel på hur förbundsregeringen byggt sin politik på överoptimistiska och osannolika antaganden.

Sverige har de senaste åren brottats med kapacitetsproblem, och allt fler företag uppger svårigheter med stora prisfluktuationer liksom oro om elsystemet kommer att räcka till för att möta framtida behov. I utvecklingen framåt är det angeläget att lära av andra, i detta fall att undvika att göra om samma misstag som tyskarna gjort.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige inte ska hamna i en liknande ekonomisk och teknisk situation som Tyskland när det gäller energipolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2491 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:2491 av Lars Hjälmered (M)
Konsekvenser av energipolitiken

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige inte ska hamna i en liknande ekonomisk och teknisk situation som Tyskland när det gäller energipolitiken.

Det övergripande målet för energipolitiken i Sverige bygger på samma tre grundpelare som energisamarbetet i EU och syftar till att förena försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet.

Lars Hjälmered tar upp prisfluktuationer, men att elpriset varierar är en naturlig del av en konkurrensutsatt marknad där priset speglar utbud och efterfrågan. Samtidigt är det ju alltid möjligt både för hushållskunder och företag att prissäkra sina inköp av el vilket innebär att de inte påverkas fullt ut av prisfluktuationer.

Det är viktigt att vi har konkurrenskraftiga elpriser sett till de genomsnittliga elpriserna under året. Detta är av betydelse för alla elförbrukare och helt avgörande för vår industri. Det är därför glädjande att Sveriges medelstora och stora företag har bland de lägsta elkostnaderna i hela EU. Sveriges rekordstora export av el på årsbasis är en tydlig indikation på att elen kostar mer i andra länder.

Jag är överens med Lars Hjälmered om att vi bör ta lärdom från andra länders energipolitik, men det är då viktigt att komma ihåg att vi har helt olika förutsättningar. I Tyskland ska kärnkraften vara avvecklad till nästa år och all kolkraft senast till 2038, med en storskalig avveckling av kolkraft redan till 2023. I Sverige har vi med vår vattenkraft unika möjligheter att balansera elförbrukningens variationer men även elproduktionen när t.ex. vindkraftsproduktionen är hög eller låg. Kärnkraften förväntas också utgöra en del av energimixen i Sverige under överskådlig framtid, bara för att nämna några exempel på skillnader.

Stockholm den 21 april 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.