Till innehåll på sidan

Konsekvenser av militärkuppen för utvecklingssamarbetet i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:2295 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-23
Överlämnad
2021-03-24
Anmäld
2021-03-25
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Situationen i Myanmar efter militärkuppen blir allt sämre. Hittills har över 250 personer dödats och nära 2 700 gripits i samband med protester mot militärjuntans maktövertagande i början av februari.

EU har beslutat att införa ytterligare sanktioner mot ledande personer i militärkuppen som gjort sig skyldiga till övergrepp mot folket.

Myanmars befolkning behöver dock omvärldens fortsatta stöd mot militärjuntan.

I ett svar på en skriftlig fråga (2020/21:1595) skriver utrikesministern att Sverige ser nu över eventuella konsekvenser för vårt utvecklingssamarbete, i dialog med samarbetspartners och andra givare. Diskussion har också inletts om konsekvenser för EU-biståndet.

Jag vill fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Vad har översynen av eventuella konsekvenser för utvecklingssamarbetet resulterat i, och vilka vidare åtgärder avser statsrådet att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2295 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

UD2021/ 04584 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2295 av Björn Söder (SD) Konsekvenser av militärkuppen för utvecklingssamarbetet i Myanmar

Björn Söder har frågat mig vad översynen av eventuella konsekvenser för utvecklingssamarbetet har resulterat i, och vilka vidare åtgärder jag avser vidta.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Myanmar. Våldet mot civilbefolkningen har eskalerat snabbt och protesterna har mötts med dödligt våld. Tusentals politiker, demonstranter, journalister och aktivister har fängslats. Detta måste upphöra och ansvariga ställas till svars.

Sida och FBA har utifrån gjorda översyner anpassat sina respektive verksamheter i Myanmar till situationen. Verksamheten ska vare sig resurssätta eller legitimera det bakslag för demokratiutvecklingen som militärens maktövertagande har inneburit. Det är än mer angeläget att fortsatt värna civilsamhällets roll och de mest utsatta människornas situation.

För EU:s del har steg tagits för att anpassa eller avsluta vissa stöd, som t.ex. budgetstödet och stöd till polisreform. Det finns i närtid inga planerade utbetalningar från EU till Myanmar. Sverige har vidare bidragit till att andra multilaterala organisationer där Sverige ingår, som t.ex. FN och utvecklingsbankerna, vidtagit viktiga åtgärder för att inte resurssätta eller legitimera militären.

Stockholm den 31 mars 2021

Per Olsson Fridh – –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.