Till innehåll på sidan

Konsekvenser av svensk sockerrörsodling i Tanzania

Skriftlig fråga 2007/08:1640 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-11
Anmäld
2008-09-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-09-22
Svar anmält
2008-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga

2007/08:1640 Konsekvenser av svensk sockerrörsodling i Tanzania

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Enligt uppgifter som refereras i Der Spiegel den 5 september har det svenska företaget Sekabs planerade sockerrörsodling i Tanzania lett till att tusentals invånare tvingats flytta. Det befaras att den vattenkrävande odlingen kommer att skada kringliggande våtmarker och äventyra dricksvattenförsörjningen. Enligt Der Spiegel sker det ingen kompensation.

En studie från den tyska myndigheten för tekniskt samarbete visar på negativa konsekvenser av biobränsleplanteringar i Östafrika. Även om västvärldens förnyade engagemang i området leder till nya vägar och annan infrastruktur kan nettoeffekten bli negativ, särskilt för dem som tidigare levde på det jorden producerade innan den planterades med råvara till fordonsdrivmedel. Höjda livsmedelspriser kan givetvis gynna den som äger (och brukar) marken, men för andra kan det leda till att de inte har råd att köpa tillräckligt med mat.

En studie från universitetet i Dar es Salaam om biobränslen i Tanzania visar på hur människor förflyttats och att den inhemska livsmedelsproduktionen hotas. President Jakaya Kikwete reagerar på kritiken genom att säga att energiplanteringar inte ska vara ett alternativ till livsmedelsproduktion.

Sekabs odling i Östafrika ska användas för etanolframställning och har fått bidrag från Energimyndigheten och Sida.

Mot bakgrund av vad som anförts undrar jag om det är statsrådets ställningstagande att de statliga bidragen till Sekab är i överensstämmelse med regeringens politik för global utveckling.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1640 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 22 september

Svar på fråga

2007/08:1640 Konsekvenser av svensk sockerrörsodling i Tanzania

Statsrådet Gunilla Carlsson

Karin Smith Svensson har frågat mig om de statliga bidragen till Sekab är i överensstämmelse med regeringens politik för global utveckling.

Odling av bioenergi är på snabb frammarsch i Afrika söder om Sahara, och stora investeringar planeras. Detta innebär möjligheter, men också risker, för de många fattiga som lever på landsbygden och av jordbruket i dessa länder. En av de utmaningar som regeringen formulerat i politiken för global utveckling är ekonomiskt utanförskap.

Varken Sida eller Energimyndigheten har lämnat stöd till Sekabs verksamhet i Tanzania. Energimyndigheten är huvudfinansiär – 33,8 miljoner kronor – av Sekabs pilotanläggning i Örnsköldsvik för utveckling av andra generationens etanol (som tillverkas från cellulosa). Det svenska företaget Sekab är en av flera internationella investerare som har påbörjat eller undersöker förutsättningarna för biobränsleproduktion. Svenska biståndsmedel används med andra ord inte för att stödja produktion av biobränsle i Tanzania.

Jag har förståelse för att Karin Svensson Smith känner oro givet problemet med ökade livsmedelspriser. Den tanzaniska regeringen har vänt sig till Sverige för att söka stöd i sina ansträngningar att utveckla lagar och institutioner som behövs för att möta det stora intresset för framställning av flytande biobränsle. Sida har tillsammans med Norge beslutat att stödja den tanzaniska regeringen med ca 24 miljoner kronor i detta arbete och förhandlingar pågår nu om stödets detaljerade utformning. Beslutet om det svensk-norska stödet till den tanzaniska regeringen beaktar svenska biståndspolitiska riktlinjer och regler, bland annat för att säkerställa en ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling av en industri för flytande biobränsle i Tanzania.

Utöver ovan nämnda insats så stöder Sida en studie vid universitetet i Dar es Salaam som syftar till att identifiera kunskaps- och forskningsbehov i relation till biobränsle. Studien förväntas också ge underlag för Tanzanias långsiktiga planering inom utbildnings- och forskningssektorn. Det finns en stor medvetenhet i såväl Tanzania som i Sverige om vikten av att bevaka och konstruktivt utveckla avvägningen mellan att odla mat och bioenergi grödor.

Miljöpåverkan och klimatförändringar påverkar utvecklingen i fattiga länder och drabbar de fattigaste människorna hårdast. I budgetpropositionen satsar regeringen nu särskilt för att på ett effektivt sätt bidra till långsiktiga insatser för anpassning till klimatförändringarna i de fattigaste länderna, men också att bidra till utvecklingsländernas åtgärder för att begränsa utsläppen av växthusgaser. Det skapar i sin tur förutsättningar för säker tillgång till odlingsbar mark och säker tillgång till vatten i enlighet med politiken för global utveckling. Detta ger jordbrukarna i utvecklingsländerna ytterligare avsättningsmöjligheter och ökade inkomster och därmed en ökad tillväxt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.