Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av den förda energipolitiken

Skriftlig fråga 2021/22:355 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-11-08
Överlämnad
2021-11-10
Inte besvarad
2021-11-10
Anmäld
2021-11-16
Sista svarsdatum
2021-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under lång tid har det svenska kraftsystemet präglats av hög elkvalitet och god driftssäkerhet, vilket är en följd av en robust produktionsapparat och goda marginaler gällande överföringskapacitet. Tyvärr har detta kommit att äventyras alltmer då energipolitiken utvecklats i en mer ideologisk inriktning där tilltron till närapå uteslutande väderberoende kraft dominerar. 

Under de två senaste mandatperioderna har effektbalansen i kraftsystemet kontinuerligt försämrats, enligt de prognoser som Svenska kraftnät gör årligen.

Överföringskapaciteten i stamnätet har varit begränsad, vilket i praktiken innebär att marginalerna i elsystemet minskas ytterligare. Detta lyfte jag upp i en interpellation i våras med statsrådet Anders Ygeman. Farhågan finns om att det återigen skulle leda till stora prisskillnader och att elpriserna skulle kunna bli uppemot dubbelt så höga i södra Sverige. 

Detta överträffades dessvärre med råge, och i september noterades det högsta elpriset i Sverige någonsin. Blir det en sträng vinter riskerar kostnaden att stiga ännu mer. 

Med anledning av det vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser regeringen och ministern, inom sitt ansvarsomårde, att vidta åtgärder för att mildra effekten av den förda energipolitiken och de höga elpriserna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:355 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

I2021/ 02 927 Infrastruktur departementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Meddelande om uteblivet svar på fråga 2021/22:355
av Mattias Bäckström Johansson (SD) Konsekvenserna av den förda energipolitiken

Den skriftliga frågan har överlämnats till statsrådet Ygeman.

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Den skriftliga frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 10 november 2021

Enligt uppdrag

Fredrik Ahlén

Expeditionschef

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.