Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av den förda energipolitiken

Skriftlig fråga 2021/22:435 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Besvarad
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Under lång tid har det svenska kraftsystemet präglats av hög elkvalitet och god driftssäkerhet, vilket är en följd av en robust produktionsapparat och goda marginaler gällande överföringskapacitet. Tyvärr har detta kommit att äventyras alltmer då energipolitiken utvecklats i en mer ideologisk inriktning där tilltron till närapå uteslutande väderberoende kraft dominerar.

Under de två senaste mandatperioderna har effektbalansen i kraftsystemet kontinuerligt försämrats, enligt de prognoser som Svenska kraftnät gör årligen.

Överföringskapaciteten i stamnätet har varit begränsad, vilket i praktiken innebär att marginalerna i elsystemet minskas ytterligare. Detta lyfte jag upp i en interpellation i våras med statsrådet Anders Ygeman. Farhågan finns om att det återigen skulle leda till stora prisskillnader och att elpriserna skulle kunna bli uppemot dubbelt så höga i södra Sverige.

Detta överträffades dessvärre med råge, och i dagarna noterades det högsta elpriset i Sverige någonsin. Blir det en sträng vinter riskerar kostnaden att stiga ännu mer.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser regeringen och statsrådet, inom sitt ansvarsområde, att vidta åtgärder för att mildra effekten av den förda energipolitiken och de höga elpriserna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:435 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/ 0313 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:435 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Konsekvenserna av den förda energipolitiken

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om regeringen och jag, inom mitt ansvarsområde, avser att vidta åtgärder för att mildra effekten av den förda energipolitiken och de höga elpriserna.

Den senaste tiden har mycket riktigt präglats av höga elpriser. Den främsta orsaken till detta är att energipriserna på kontinenten varit mycket höga, särskilt på naturgas.

I enlighet med de riksdagsbundna energipolitiska målen om försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet tar regeringen ett flertal initiativ för att främja nya investeringar i det svenska energisystemet och öka takten i utbyggnaden av elnätet. Regeringen har bland annat fattat beslut om att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft.

För att minska elpriserna och dämpa prisskillnaderna mellan olika elområden behöver begränsningarna i det svenska transmissionsnätet emellertid byggas bort. Affärsverket svenska kraftnät planerar därför omfattande förstärkningar av nätet och närmare tredubblar sina nätinvesteringar under de kommande tre åren jämfört med föregående treårsperiod.

Vidare har riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet. Ytterligare insatser pågår för att korta ledtiderna, där Energimarknadsinspektionen, Affärsverket svenska kraftnät, Länsstyrelserna och Lantmäteriet alla arbetar för att effektivisera metoder och processer för tillstånd och prövning.

Stockholm den 8 december 2021

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.