Könskorrigering

Skriftlig fråga 2018/19:506 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-04
Överlämnad
2019-04-05
Anmäld
2019-04-09
Svarsdatum
2019-04-17
Sista svarsdatum
2019-04-17
Besvarad
2019-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns det precis som i andra länder olika åldersgränser för att bruka en vara eller göra vissa saker då man anser att mognaden inte är tillräcklig. Exempelvis måste du vara 16 år för att få övningsköra en personbil och 17 år och sex månader för en personbil med släp eller en lätt lastbil, 18 år för inköp av folköl, för att få rösta i allmänna val eller gifta sig samt 20 år för att få handla på Systembolaget eller gå på kasino. Man måste ha fyllt hela 25 år för att få bli steriliserad eller för att få adoptera ett barn.

Det är inte konstigt att man har satt upp dessa åldersgränser, då det uppenbarligen inte är riskfritt att tillåta att alltför unga fattar vissa beslut. På senare tid har dock regeringen aviserat viljan att sänka åldersgränsen för könskorrigering från 18 år till 15 år, något som också med rätta är kraftigt ifrågasatt – inte minst efter Uppdrag gransknings senaste avsnitt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är det ministern och regeringens uppfattning att en 15-åring är mer mogen att fatta beslut om att korrigera sitt kön än att köra bil, köpa folköl, gifta sig eller göra något av det andra som kräver en högre åldersgräns och som lyfts upp i texten ovan, och vad baserar statsrådet och regeringen i sådana fall sitt ställningstagande på?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:506 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/01677//FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:506 av Markus Wiechel (SD)
Könskorrigering

Markus Wiechel har frågat mig om det är min och regeringens uppfattning att en 15-åring är mer mogen att fatta beslut om att korrigera sitt kön än att exempelvis köra bil, köpa folköl eller gifta sig. Frågeställaren undrar också vad jag och regeringen baserar vårt ställningstagande på.

En viktig skillnad mellan att ha diagnosticerats med könsdysfori och att exempelvis köra bil eller köpa alkohol är att könsdysfori är en medicinsk diagnos som kan ställas när en person upplever att könsidentiteten inte stämmer med det kön som personen tilldelats vid födseln och att detta skapar lidande för individen. Diagnosen ställs efter en könsutredning. Att få diagnosen kan ge tillgång till könsbekräftande behandling.

Under förra mandatperioden tog regeringen flera initiativ för att få en modern lagstiftning för ändrad könstillhörighet på plats. Den 30 augusti 2018 beslutade regeringen om att inhämta Lagrådets synpunkter på förslag till ny lagstiftning för ändrad könstillhörighet. Lagrådet avstyrkte regeringens förslag.

Stockholm den 17 april 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.