Konsoliderad version av Lissabonfördraget

Skriftlig fråga 2007/08:492 av Johnson, Jacob (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-13
Anmäld
2007-12-13
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga

2007/08:492 Konsoliderad version av Lissabonfördraget

av Jacob Johnson (v)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Den 13 december ska EU:s ledare underteckna Lissabonfördraget. Fördraget är i stora drag samma som den så kallade konstitutionen, vilken avvisades i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna våren 2005. Lissabonfördraget innebär i princip en lika stor maktöverföring från Sveriges riksdag till EU som konstitutionen. Lagrådet ansåg i sitt yttrande om konstitutionen att överlåtelserna är så omfattande och betydelsefulla att riksdagens ställning urholkas i väsentlig grad (Lagrådets yttrande, protokoll från den 28 juni 2005, s. 7). Regeringen har trots detta beslutat att svenska folket inte ska få ta ställning till denna omfattande förändring av svensk demokrati genom en folkomröstning. Beslutet ska fattas av Sveriges riksdag. Regeringen har sin tidsplan för ratificeringsprocessen klar. En departementsskrivelse ska skickas ut på remiss redan före jul. Därför är det nu viktigt att så många remissinstanser som möjligt ges goda förutsättningar för att lämna yttrande om fördraget.

Beklagligt nog är Lissabonfördraget oerhört svårläst, då texten består av fragmenterade ändringar av befintliga fördrag. Endast med de befintliga fördragen vid sin sida är det möjligt att läsa Lissabonfördraget och få en heltäckande bild av de förändringar som fördraget innebär. Frågan är hur många mindre resursstarka remissinstanser, för att inte tala om vanliga väljare, som har förutsättningar för detta tidsödande pusselläggande.

Min fråga till statsrådet Cecilia Malmström är:

Avser statsrådet att verka för att det är en konsoliderad version, läsbar även för mindre resursstarka remissinstanser och vanliga väljare, som kommer att skickas ut på remiss?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:492 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:492 Konsoliderad version av Lissabonfördraget

Statsrådet Cecilia Malmström

Jacob Johnson har frågat mig om jag avser att verka för att det är en konsoliderad version av Lissabonfördraget, läsbar även för mindre resursstarka remissinstanser och vanliga väljare, som kommer att skickas ut på remiss.

Lissabonfördraget undertecknades den 13 december. Det är ett fördrag om ändringar i de nuvarande EU- och EG-fördragen. Den tekniska utformningen följer samma metod som användes i tidigare ändringar i EU:s fördrag genom Maastrichtfördraget (1992), Amsterdamfördraget (1997) och Nicefördraget (2001).

Som vid tidigare fördragsreformer kommer så småningom en konsoliderad version att offentliggöras i EU:s officiella tidning. Förmodligen dröjer detta offentliggörande ytterligare en tid.

Att göra fördraget lättläst för allmänheten var ett av syftena med det konstitutionella fördraget, som dock inte kommer att träda i kraft. Tyvärr är det nya Lissabonfördraget mer svårtillgängligt i sin utformning.

I konsoliderad form blir fördragen med ändringarna i Lissabonfördraget betydligt mer läsvänliga. Av den anledningen har jag tagit initiativ till att en svensk konsoliderad arbetsversion tas fram för att underlätta debatt om och förståelse för det nya fördraget.

Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) har nu lagt fram en sådan arbetsversion, som är tillgänglig på dess hemsida www.sieps.se. Den kommer inom kort att tryckas och göras tillgänglig i pocketutgåva.

Det är min förhoppning att den konsoliderade arbetsversionen av Lissabonfördraget kan underlätta för såväl remissinstanser som andra intresserade i deras arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.