Till innehåll på sidan

Konsumentskydd för flygresenärer under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1217 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-20
Överlämnad
2020-04-21
Anmäld
2020-04-22
Svarsdatum
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-04-29
Besvarad
2020-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Företag har det svårt i dag, särskilt inom resebranschen. Men konsumentregler ska gälla oavsett. Det är under kriser som konsumentskyddet i lagar och regelverk ställs på sin spets.

Liberalerna har varit med och bidragit med 5 miljarder i garantier till flygbolagen och tagit löneansvar med upp till 80 procent genom permitteringar. Det är därför inte rimligt att företag, särskilt inte inom flygbranschen, som får ett stort ekonomiskt stöd av staten inte ger rätt information till kunder som har bokat och betalat för biljetter. Många kunder har dessutom själva tagit en ekonomisk smäll på grund av coronakrisen.

Såväl EU-lag som svensk lag är tydlig: Ställer bolaget in ett flyg har kunden rätt till återbetalning. Det är därför inte rimligt att företag endast marknadsför vouchers, poäng eller liknande som ersättning för inställda flyg eller att man uppmanar kunder att avboka sina flyg, något som gör att de inte behöver erbjuda återbetalning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att företag som får stöd av regeringen under coronakrisen ska informera kunder om deras rättigheter, särskilt rätten till återbetalning vid inställda resor, på ett korrekt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1217 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/01883/KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1217 av Robert Hannah (L) Konsumentskydd för flygresenärer under coronakrisen

Robert Hannah har frågat mig vad jag och regeringen gör för att företag som får stöd av regeringen under coronakrisen ska informera kunder om deras rättigheter, särskilt rätten till återbetalning vid inställda resor, på ett korrekt sätt.

Utbrottet av det nya coronaviruset är först och främst en fara för liv och hälsa, men det får också konsekvenser för samhället i stort. En konsekvens är ekonomisk – för att mildra coronakrisens negativa effekter har regeringen och samarbetspartierna därför lanserat en rad krispaket. En annan konsekvens är att det finns en ökad risk för spridning av missvisande eller direkt felaktig information. Det är, precis som Robert Hannah nämner, angeläget att konsumenter får rätt vägledning vad gäller deras rättigheter vid inställda resor och där har ansvariga myndigheter viktiga roller.

Det finns ett långtgående konsumentskydd i samband med resor. Regelverket är i hög utsträckning harmoniserat inom EU. Konsumentverket har tillsynsansvar över att reseföretagen fullgör sina informationsskyldigheter gentemot resenärer. Den rådande situationen har ökat informationsbehovet och Konsumentverket bedriver ett aktivt arbete med att informera om vad som gäller i samband med resor, bl.a. kan konsumenter få information och vägledning genom konsumentupplysningstjänsten Hallå konsument. Om en konsument inte kommer överens med företaget, kan konsumenten vända sig till Allmänna reklamationsnämnden för att få ärendet prövat kostnadsfritt. En resenär kan även vända sig till allmän domstol.

Regeringen har vidtagit ett stort antal generella åtgärder för att minska företagens kostnader och göra det enklare för dem att låna pengar. De skyldigheter som finns för företagen enligt konsumentskyddande regler är desamma oavsett om företagen har fått del av något stöd eller inte.

Stockholm den 29 april 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.