Konsumenttrygghet vid egenimport

Skriftlig fråga 2020/21:978 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-11
Anmäld
2020-12-14
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det föreligger flera problem kring konsumenttrygghet gällande nätshopping av produkter från länder utanför EU, inte minst när det gäller produktsäkerhet. Sverigedemokraterna har tidigare påtalat problem kring säkerhetsrisker i elprodukter och leksaker och har frågat statsrådet om regeringen avser att öka informationen till konsumenter om problemen.

Nu varnar myndigheterna Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket för att handla produkter, till exempel julklappar, från företag utanför EU. Shoppingen innebär privatimport, och i många fall motsvarar produkter utanför EU inte EU:s säkerhetskrav. De kan innehålla farliga ämnen och de kan vara förbjudna att sälja i Sverige.

Varningen och informationen är bra. Däremot indikerar den omfattande problematiken, och att konsumenter i Sverige behöver varnas, att mer omfattande åtgärder för ökad konsumenttrygghet kan behövas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser statsrådet och regeringen att göra mer gällande utredning kring behov av riktlinjer eller regler för konsumenttryggheten vid internetköp av utomeuropeiska produkter? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:978 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på fråga 2020/21:978 av Angelica Lundberg (SD) Konsumenttrygghet vid egenimport

Angelica Lundberg har frågat mig om jag och regeringen avser att göra mer gällande utredning kring behov av riktlinjer eller regler för konsumenttryggheten vid internetköp av utomeuropeiska produkter.

Konsumenter köper inte sällan produkter direkt från leverantörer från länder utanför EU och då gäller inte det EU-gemensamma regelverket med bl.a. särskilda säkerhetskrav. Berörda myndigheter upplyser konsumenter om detta via sina webbplatser och pressmeddelanden. Som Angelica Lundberg nämner gick Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket nyligen ut i media och varnade för riskerna och gav tips och råd för en säkrare och mer hållbar e-julhandel. Vidare har regeringen gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att redovisa en analys av e-handelns särskilda utmaningar vad gäller varors innehåll av reglerade kemiska ämnen. Uppdraget ska redovisas senast den 29 januari 2021.

Som jag nämnt tidigare har frågan uppmärksammats av EU-kommissionen, som träffat en frivillig överenskommelse med ett antal marknadsplatser för att förbättra säkerheten av produkter som säljs på marknadsplatser online både inom och utanför EU. Nyligen har kommissionen i sitt meddelande om en ny strategi för konsumentpolitiken aviserat att detta är en fråga som behöver beaktas framöver, bland annat inom ramen för den översyn som ska göras av det allmänna produktsäkerhetsdirektivet. Kommissionen förväntas lämna ett förslag om reviderade regler på produktsäkerhetsområdet under 2021. Även inom OECD och på senare tid även inom FN uppmärksammas frågor som rör produktsäkerhet alltmer. Regeringen följer frågan noga och deltar aktivt i det internationella samarbetet.

Stockholm den 22 december 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.