Till innehåll på sidan

Kontroll av försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård

Skriftlig fråga 2014/15:425 av Susanne Eberstein (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-04-15
Överlämnad
2015-04-15
Anmäld
2015-04-16
Sista svarsdatum
2015-04-22
Svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Personer som intagits för rättspsykiatrisk vård kan i dag få inskränkningar i sin kommunikation med omvärlden. Detta gäller bland annat utgående försändelser med post. Inkommande försändelser får dock bara granskas om den intagne misstänks medverka i terroristhandling eller förberedelse till sådan.

Detta kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk för både personal och den intagne. Samtidigt ska det självklart vägas mot den begränsning av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna som postkontroll alltid innebär. Här måste dock en proportionalitetsbedömning ske där nyttan av inskränkningen vägs mot ingreppet som sker.

 

Min fråga är: Avser statsrådet Gabriel Wikström att agera för att även kontrollera inkommande försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:425 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr S2015/2871/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:425 av Susanne Eberstein (S) Kontroll av försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård

Susanne Eberstein har frågat mig hur jag avser att agera för att det ska vara möjligt att även kontrollera inkommande försändelser till intagna i rättspsykiatrisk vård.

I 8 § lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård anges att vid sluten rättspsykiatrisk vård enligt denna lag gäller, om inte annat anges i 8 a §, i tillämpliga delar bestämmelserna i 18–24 §§ lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. Detta innebär att möjligheterna att använda tvångsåtgärder vid psykiatrisk tvångsvård i huvudsak inte skiljer sig åt mellan de två nämnda lagarna. Av 22 § lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) följer att chefsöverläkaren får besluta om att försändelser till patient får undersökas för kontroll av att det inte innehåller egendom som patienten enligt 21 § samma lag inte får inneha. Om en ankommande försändelse innehåller egendom som inte får innehas enligt 21 §, får egendomen omhändertas. Vidare får chefsöverläkaren enligt 22 a § LPT besluta att övervaka försändelser från en patient, om det är nödvändigt med hänsyn till vården eller rehabiliteringen av patienten eller för att undvika att någon annan lider skada. För detta ändamål får chefsöverläkaren öppna, ta del av och kvarhålla försändelser från patienten. En försändelse från en patient till en svensk myndighet, advokat, patientens offentliga biträde eller ett internationellt organ som har av Sverige erkänd behörighet att ta emot klagomål från enskilda skall vidarebefordras utan föregående granskning.

De grundslagsskyddade fri– och rättigheterna har till syfte att skydda varje medborgare mot olika former av ingrepp från det allmänna. Bland annat innebär det att varje medborgare gentemot det allmänna är skyddad mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse. Nämnda rättighet får dock i viss utsträckning begränsas genom lag. En begränsning får dock inte gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som föranlett den. Motsvarande rättighet och möjlighet till begränsning av denna rättighet följer även av Europakonventionen. I nuläget kan jag inte se att det finns tillräckligt starka skäl till att ytterligare inskränka medborgarnas fri- och rättigheter på det sätt som en utökat kontroll av försändelser inom rättspsykaitrisk vård skulle innebära.

Stockholm den 29 april 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.