kontroll av hästtransporter

Skriftlig fråga 2001/02:1026 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-11
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2001/02:1026

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om kontroll av hästtransporter

Många kommuner börjar kontrollera hästtransporter vid tävlingar. Det är väl i och för sig bra, men konsekvenserna för den enskilde kan bli minst sagt märkliga. Vill det sig illa kan man bli kontrollerad snart sagt varje helg nu under tävlingssäsongen och till yttermera visso få betala avgift för kontroll av samma transportfordon lika ofta. Dessutom lär det förekomma att vad en kommun anser bra och riktigt med transportbilen anser nästa kommun var icke godkänt.

Så här kan det inte få fortsätta. Det skapar inte bara irritation, utan ger ansvariga myndigheter dåligt rykte och det förtroendefulla samarbete som ska prägla kontakter mellan tillsynsmyndighet och i detta fall hästägarna kommer på skam. Det måste dessutom påpekas att transporterna i dessa fall ägs av människor som verkligen vill att tävlingshästen ska må bra och komma fram fit for fight. Problemet skulle akut kunna lösas med intyg från hemortskommunen att transportfordonet är godkänt ur djurskyddssynpunkt och för framtiden att bilbesiktningen kontrollerar även djurskyddskraven i transportsläpet och bilen, eller att kommunen gör det.

Jag vill fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lösa den uppkomna situationen på kort och lång sikt så att kontrollerna av hästtransportfordon inte sker som ovan beskrivits?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1026 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:1026 om kontroll av hästtransporter

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av kommunernas kontroll av hästtransporter vid tävlingar.

Regler för transport av djur finns i djurskyddslagen (1988:534), djurskyddsförordningen (1988:539), Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2000:133) och Jordbruksverkets allmänna råd (2000:2). Bestämmelserna utgår från djurens behov och är avsedda att utgöra ett skydd för djuren när dessa transporteras. Eftersom det är viktigt att efterlevnaden av djurskyddsreglerna följs upp finns det bestämmelser om tillsyn i bl.a. djurskyddslagen. Jordbruksverket har i anslutning till djurskyddslagen utfärdat allmänna råd (2000:4) om tillsyn m.m. Där anges bl.a. att målet med djurskyddstillsynen är att förbättra djurskyddet. Det anges vidare att antalet inspektioner och omfattningen av varje inspektion bör anpassas efter verksamhetens art och behov av tillsyn. Djurtransporter bör kontrolleras genom stickprov eller oftare vid behov. I Sverige ansvarar kommunerna för den lokala djurskyddstillsynen.

Enligt min mening räcker det inte att ett transportfordon är kontrollerat från trafiksäkerhetssynpunkt och djurskyddssynpunkt vid ett tidigare tillfälle, även om detta naturligtvis är viktigt. Djurskyddstillsynen avser det aktuella djurets välbefinnande under den aktuella transporten. Tillräcklig ventilation, användning av strömedel och ordentlig tillsyn under transport är exempel på förutsättningar som inte nödvändigtvis är avhängiga fordonets konstruktion.

Eftersom det lokala tillsynsansvaret åligger kommunerna förutsätter jag att kommunerna låter utbilda djurskyddsinspektörerna och samordnar arbetet så att det sker på ett bra sätt. Jag anser inte att det är vare sig lämpligt eller nödvändigt att regeringen vidtar åtgärder för att förhindra kommunerna att kontrollera hästtransporter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.