Till innehåll på sidan

Kontroll av inkomstuppgifter vid beslut om dagsböter

Skriftlig fråga 2021/22:1067 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-10
Överlämnad
2022-02-11
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Dagsböter döms ut för många brott, och då är det den tilltalades inkomst som ligger till grund för hur högt belopp som den dömde måste betala. Domstolarna kontrollerar oftast inte uppgifterna om inkomst utan utgår i regel utifrån den tilltalades egna uppgifter om sin inkomst.

Därför är det välkänt bland brottslingar att de kan ljuga om att de har lägre inkomst än vad de egentligen har. Därmed blir de dömda till lägre dagsböter än vad de borde.

Nyligen uppdagades ett fall i Göteborg där två personer hade fått betydligt lägre dagsböter än vad de rättmätigt skulle ha. Detta uppdagades dock vid en kontroll efter domen. Hovrätten för Västra Sverige ansåg inte att detta räckte för att pröva fallet igen.

Det är djupt otillfredsställande att tilltalade kan påverka sitt straff på detta enkla sätt – och utan någon som helst konsekvens.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att kontroll av inkomstuppgifter

ska ske så att detta stoppas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1067 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00540 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1067 av Ellen Juntti (M)
Kontroll av inkomstuppgifter vid beslut om dagsböter

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att kontroll av inkomstuppgifter ska ske vid beslut om dagsböter.

När en person döms till dagsböter ska domstolen, förutom att bestämma antalet dagsböter, även fastställa varje dagsbot till ett visst belopp efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till bland annat den tilltalades inkomst. Det är angeläget att dagsbotsbeloppet grundar sig på korrekta uppgifter. Ytterst handlar det om trovärdigheten i bötesstraffet och förtroendet för rättskipningen.

På regeringens uppdrag har en utredning överlämnat betänkandet Snabbare lagföring – ett snabbförfarande i brottmål (SOU 2021:46). Utredningen föreslår att allmän domstol ska få tillgång till aktuella inkomstuppgifter från Skatteverkets beskattningsdatabas. Uppgifterna ska bland annat kunna användas som ett underlag för beräkning av dagsböter. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. Betänkandet har remitterats och förslaget bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 23 februari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.