Kontrollstation för vattenkraften

Skriftlig fråga 2020/21:2314 av Camilla Brodin (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-23
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För att skapa en långsiktigt hållbar fossilfri energiproduktion i Sverige är den småskaliga vattenkraften inte den största pusselbiten, men den är inte desto mindre en nödvändig del av lösningen. Vi har återkommande lyft behovet av att skapa förutsättningar för att den i möjligaste mån ska säkras för fortsatt produktion och att regelkrångel från myndigheter undanröjs.

Det är viktigt att de beslut som riksdagen tidigare har fattat om möjligheter till undantag från EU-reglerna på området nyttjas och får genomslag i praktiken.

Dessvärre finns det signaler som pekar på att myndigheterna i sitt arbete inte följer de tydliga beslut som har fattats i riksdagen. Detta är bekymmersamt och visar på vikten att vi snarast får en kontrollstation på plats.

När riksdagen behandlade prop. 2017/18:243 Vattenmiljö och vattenkraft ingick det i beslutet att en kontrollstation skulle inrättas 18 månader efter beslutet. Detta för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet med planen att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Det ansågs viktigt att säkerställa att en rimlig balans uppnås och inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.

Lagen trädde i kraft 1 januari 2019, vilket innebär att vi passerade 18-månadersgränsen vid halvårsskiftet 2020.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När kommer riksdagen att få ta del av kontrollstationen som ska utvärdera prövningarna av vattenkraft för elproduktion i enlighet med det beslut som ett enigt civilutskott ställde sig bakom?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2314 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00695 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister n samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2314 av Camilla Brodin (KD)
Kontrollstation för vattenkraften

Camilla Brodin har frågat energi- och digitaliseringsministern när riksdagen kommer att få ta del av kontrollstationen som ska utvärdera prövningarna av vattenkraft för elproduktion i enlighet med det beslut som ett enigt civilutskott ställde sig bakom.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen beslutade om en nationell plan för moderna miljövillkor den 25 juni 2020. De första ansökningarna om prövning för moderna miljövillkor väntas i enlighet med 39 § förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter ges in till domstol i början av år 2022.

Uppföljning är centralt för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. I propositionen Vattenmiljö och vattenkraft (prop. 2017/18:243) angav regeringen mycket riktigt att en uppföljning skulle inledas 18 månader efter att bestämmelserna om omprövning för moderna miljövillkor trätt i kraft samt att uppföljningen skulle samordnas med den kontrollstation som föreslogs i propositionen om energipolitikens inriktning. Eftersom de första ansökningarna inte ska ges in till domstol förrän i början av 2022 finns det dock ännu inte något utfall att följa upp. Regeringen kommer att ge berörda myndigheter i uppdrag att genomföra en samlad uppföljning av den nationella planen under året. Redan i dag har dock länsstyrelserna i uppdrag att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen samt redovisa vilka undantag som har beslutats och vilka vatten som har förklarats som kraftigt modifierade för de vattenförekomster där det finns verksamheter som omfattas av den nationella planen.

Stockholm den 31 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.