Kopparledningsnätet

Skriftlig fråga 2010/11:37 av Oskarsson, Irene (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-04
Anmäld
2010-11-04
Besvarad
2010-11-10
Svar anmält
2010-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga

2010/11:37 Kopparledningsnätet

av Irene Oskarsson (KD)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Det pågår en nedmontering av kopparledningsnätet på flera platser i Sverige. Samtidigt rapporteras det från dessa områden om en sämre mobiltäckning än vad man tidigare haft. Man befarar att detta ska bli ännu sämre när trycket på masterna ökar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra att mobiltäckningen är tillfredsställande, i hela Sverige, men framför allt i de områden som nu blir helt beroende av detta nät då kopparledningarna nedmonteras?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:37 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 10 november

Svar på fråga

2010/11:37 Kopparledningsnätet

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Irene Oskarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra att mobiltäckningen är tillfredsställande, i hela Sverige, men framför allt i de områden som nu blir helt beroende av detta nät då kopparledningarna nedmonteras.

Låt mig inleda med att understryka att min utgångspunkt naturligtvis är att hela Sverige ska ha tillgång till så bra mobiltäckning som möjligt. Post- och telestyrelsen (PTS), som är tillsynsmyndighet har inga indikationer på att mobiltäckningen skulle ha försämrats. Lokalt kan det självfallet finnas ”vita fläckar”, bland annat beroende på radioskugga men generellt ökar andelen hushåll och företag som har mobiltäckning kontinuerligt och näten förtätas.

I första hand är det marknaden som ska tillgodose användarnas behov av bra och prisvärda tjänster men eftersom det finns glesare bebyggda områden där marknadskrafterna har svårare att nå fram, används bland annat täckningskrav. Enligt PTS uppfyller i dagsläget alla tillståndshavare sina täckningskrav. Under nästa år kommer PTS att tilldela nya tillstånd i det så kallade 800-megahertzbandet, i vilket myndigheten har föreslagit täckningskrav för att möjliggöra bredband för dem som inte har denna möjlighet i dagsläget.

Det stämmer som Irene Oskarsson uppger att Telia Sonera kommer att ersätta delar av det föråldrade fasta telenätet. Företaget har försäkrat att de hushåll och företag som kan komma att påverkas ska erbjudas alternativa lösningar för telefoni från Telia Sonera. I många fall kommer det även att finnas täckning med andra operatörer. Vidare har PTS ett regeringsuppdrag att upphandla telefonitjänster som ytterligare stöd och därigenom försäkra oss om att ingen som tidigare har haft telefoni ska bli utan.

Statens huvudsakliga uppgift är att se till att marknaden fungerar effektivt och att det i hela landet finns goda förutsättningarna för att driva verksamhet. Vi ska komma ihåg att en av de viktigaste förutsättningarna är en väl fungerande konkurrens. Det finns flera exempel på hur konkurrensen sporrat operatörerna till att ytterligare bygga ut sina nät utöver täckningskraven för att därigenom öka sina konkurrensfördelar.

Låt oss lyfta fram det förhållandet att täckningen i landet är mycket god och peka på det positiva i att alla samlade åtgärder har lett till att vi har täckning med mobilnät, med relativt höga hastigheter, som i dag omfattar 99 procent av Sveriges befolkning. Detta är en mycket hög siffra för ett så glesbefolkat land som Sverige men jag kan försäkra Irene Oskarsson att jag inte slår mig till ro utan hela tiden kommer att sträva efter att alla delar av landet både ska ha tillgång till, och också använda sig av de tekniska möjligheter som ett informationssamhälle erbjuder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.