Kopparstölder

Skriftlig fråga 2021/22:644 av David Perez (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Sista svarsdatum
2022-01-03
Svarsdatum
2022-01-12
Besvarad
2022-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under det senaste halvåret har medier uppmärksammat flera omfattande kopparstölder runt om i vårt land. Det har nu gått så långt att kyrkor och kyrkogårdar har fått ersätta koppartaken med tak av järn för att få slut på stölderna. Kopparstölderna påverkar även landets spårburna trafik, som haft omfattande förseningar till följd. Så sent som den 6 december 2021 ställdes tågen in på sträckan Helsingborg–Eslöv till följd av denna typ av brottslighet. Stölderna innebär även en risk för de som utför reparationsarbetet på avklippta elkablar då det krävs omfattande säkerhetsåtgärder innan arbetet kan sättas igång. 

Enligt polisen är det ofta utländska ligor som specialiserat sig på denna typ av brottslighet. Metallen som stulits förs sedan ur landet för att säljas vidare. Regeringen har de senaste åren ökat anslagen till Tullverket, och från och med den 1 augusti 2021 har tullen fått ökade befogenheter för att ingripa vid misstanke om brott. Statistiken talar dock klarspråk, och enligt Sveriges Radios program I lagens namn gjorde den endast drygt 350 kontroller förra året, vilket motsvarar ungefär 1 av 100 kontroller på last som lämnar Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för få bukt med dessa, ofta utländska, stöldligor?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:644 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/04269 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:644 av David Perez (SD)
Kopparstölder

David Perez har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att få bukt med utländska stöldligor.

Att slå tillbaka mot stöldligor och bekämpa all form av kriminalitet är högt prioriterat för regeringen. Regeringen arbetar målmedvetet för att de brottsbekämpande myndigheterna ska ha goda förutsättningar att göra just detta.

Kapaciteten i brottsbekämpningen har förstärkts genom att Polismyndigheten har fått omfattande resursökningar de senaste åren. Polismyndigheten har aldrig tidigare haft fler anställda än nu och arbetet med att nå regeringens mål om 10 000 fler polisanställda 2024 än 2016 fortsätter med full kraft. Även Tullverket har fått ökade resurser, vilket har gjort att myndigheten har kunnat utöka sin personalstyrka och anslagen till Tullverket fortsätter att öka 2022.

Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen har haft ett gemensamt regeringsuppdrag att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Det har bland annat lett till en utvecklad myndighetssamverkan och att Polismyndigheten vidtagit åtgärder för att förbättra sitt operativa arbete på området.

Den 1 augusti 2021 fick Tullverket utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, såsom utförsel av misstänkt stöldgods. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska göra en samlad översyn av Tullverkets befogenheter inom kontrollverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten.

Regeringen har därtill gett en särskild utredare i uppdrag att ta ställning till om Polismyndigheten har tillgång till tillräckligt effektiva verktyg i gränsnära områden eller om de behöver förbättras. Utredningen redovisade sitt betänkande den 29 november, vilket nu har skickats ut på remiss. Enligt utredningen finns det starka skäl att ge Polismyndigheten särskilda befogenheter i gränsnära områden för att möjliggöra ett intensifierat arbete i områdena och förbättra möjligheterna att bekämpa gränsöverskridande brottslig verksamhet och kontrollera vistelserätt i Sverige.

Sverige arbetar även aktivt inom EU för att komma åt de utländska stöldnätverken. Detta görs bland annat via Europol och inom ramen för EMPACT, som är en samarbetsplattform inom EU riktad mot specifika typer av brottshot.

Regeringens arbete för att bekämpa kriminaliteten och för att öka tryggheten i Sverige fortsätter således med oförminskad kraft.

Stockholm den 12 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.