Till innehåll på sidan

Körkortstillstånd för före detta drogmissbrukare

Skriftlig fråga 2016/17:1598 av Emma Wallrup (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-14
Överlämnad
2017-06-15
Anmäld
2017-06-16
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21
Besvarad
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vid förnyelse av körkort efter återkallelse på grund av exempelvis drogpåverkan kan enbart läkarräkningar för att påvisa man inte längre missbrukar i vissa fall nå upp till en summa av 20 000–30 000 kronor för den enskilde. Därtill tillkommer själva körkortskostnaderna.

Det är självfallet fullt befogat för trafiksäkerheten att noggranna kontroller ska genomföras av före detta drogmissbrukare innan körkortillstånd åter kan ges efter ett trafikbrott. Det är även rimligt att en betydande kostnad blir effekten för den enskilde och inte samhället.

Samtidigt finns det inte några rimliga samhällsskäl att onödigt försvåra för människor som kan påvisa drogfrihet under lång tid att åter få tillgång till körkort. Många personer som lämnat ett tidigare drogberoende befinner sig i en ekonomiskt utsatt position och vittnar om att körkortstillståndet inte endast är förenat med stora kostnader utan även att dessa på grund av regelverket är svåra att överblicka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förenkla regelverk och förutsättningar för att personer åter ska få körkortstillstånd efter en lång tids oberoende av droger utan att ge avkall på de trafiksäkerhetsmässiga aspekterna? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1598 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/04217/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1598 av Emma Wallrup (V) Körkortstillstånd för före detta drogmissbrukare

Emma Wallrup har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förenkla regelverk och förutsättningar för att personer åter ska få körkortstillstånd efter en lång tids oberoende av droger utan att ge avkall på de trafiksäkerhetsmässiga aspekterna.

Ambitionerna hos regeringen när det gäller trafiksäkerhet är höga, och därför fattades under hösten 2016 beslut om en nystart för nollvisionen. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt och dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. Nollvisionen har även väckt intresse internationellt.

De trafikmedicinska kraven på förare utgår i huvudsak från EU:s tredje körkortsdirektiv, och implementeringen i Sverige har utgångspunkten att kraven på förares medicinska lämplighet ska vara höga. Transportstyrelsen är den myndighet i Sverige som har bemyndigande att utfärdarda medicinska föreskrifter för körkortsinnehav och arbetar tillsammans med bl.a. expertis inom alkohol- och narkotikamissbruk och beroendesjukdomar vid framtagande av dessa. De medicinska kraven finns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m. (TSFS 2010:125). Kostnaderna för läkarundersökning och provtagning för att erhålla körkort efter missbruk- eller beroendediagnoser kan variera.

Jag utgår från att Transportstyrelsen tillsammans med trafikmedicinsk expertis utfanför myndigheten, och med sitt ansvar för föreskrifterna kontinuerligt ser över regelverket så att det är så överblickbart och att tillvägagångssättet för den enskilde körkortstagaren är så enkelt som möjligt.

Därmed avser jag inte i nuläget att vidta särskilda åtgärder men följer utvecklingen för hur Transportstyrelsen arbetar med det trafikmedicinska regelverket, och har en kontinuerlig dialog med myndigheten om detta.

Stockholm den 21 juni 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.