Korttidsarbete våren 2021

Skriftlig fråga 2020/21:988 av Eric Westroth (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-11
Överlämnad
2020-12-11
Anmäld
2020-12-14
Svarsdatum
2020-12-23
Besvarad
2020-12-23
Sista svarsdatum
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten för korttidsarbete för företag som fortfarande lider ekonomiskt av corona-risen. Ansökan kommer att gälla ersättning för korttidsarbete första halvåret 2021, fram till och med juni månad. Dock har det framkommit att votering om förslaget i riksdagen kommer att ske först den 15 februari 2021 och att Tillväxtverket inte kan öppna ett ansökningsförfarande innan riksdagen har gett sitt utlåtande i frågan. 

Efter riksdagsbeslutet kan företagen förmodligen inte ansöka om ersättning för korttidsarbete förrän tidigast i mars. Med erfarenheten av den fördröjning som varit i höst mellan avstämning och utbetalning, så bör vi förvänta oss att en beviljad ersättning inte når företagen förrän tidigast i maj.

Det skulle innebära att uppåt ett halvår hinner passera, – nästan hela den tidsperiod som ersättningen avser. Beroende på vilken grad av korttidsarbete som tillämpas blir detta en period då företaget måste betala mellan 92,5 och 96 procent av den totala lönekostnaden för sina anställda.

Många företagare är redan hårt pressade, med en högst ansträngd likviditet, men ser som enda alternativ att låta företagets ingångna verksamhetsplan baserad på ersättning för korttidsarbete fortlöpa. Dessa företag måste utifrån regeringens hantering av korttidsstödet under månaderna fram till nästa tidpunkt för ersättning först budgetera för kostnader och sedan hoppas på att få sin ansökan om ersättning för korttidsarbete beviljad i efterhand. Inom det tidsgapet kommer ett stort orosmoment uppstå, med påföljd av sannolika uppsägningar av personal, investeringar som läggs på is samt tvivelaktiga affärsuppgörelser och skatteundandragande.

Alltför många företag kommer förmodligen inte att klara av den likviditetspåfrestning som detta skulle innebära; i stället riskerar de att se en betydande del av det egna kapitalet i företaget förbrukas och slutligen hamna i en situation där företaget blir likvidationspliktigt och försatt i konkurs.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på processen med ansökningsförfarande och utbetalningar av korttidsarbete för första halvåret 2021?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:988 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21: 934 av Eric Westroth (SD) Korttidsarbete, fråga 2020/21:988 av Eric Westroth (SD) Korttidsarbete våren 2021 samt fråga 2020/21:1048 av Hans Rothenberg (M) Permitteringsstödet

Eric Westroth har frågat mig om jag anser att Tillväxtverket har fått erforderliga resurser för kontrollverksamheten och hanteringen av utbetalningar för korttidsarbete när utbetalningar sker uppåt två månader in i nyttjandeperioden för ersättningen. Eric Westroth har vidare frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att snabba på processen med ansökningsförfarande och utbetalningar av korttidsarbete för första halvåret 2021.

Hans Rothenberg har frågat finansministern om regeringen avser att skapa snabbare rutiner för att ge företag, som annars skulle vara normalt lönsamt verksamma, möjlighet att genom permitteringsstöd kunna hantera sig igenom den aktuella pandemin. Frågan har överlämnats till mig.

Sedan den 7 april i år har Tillväxtverket beviljat cirka 72 900 ansökningar av korttidsarbete vilka omfattar drygt 572 000 anställda och 31,9 miljarder kronor. På Tillväxtverket arbetar normalt cirka 450 personer. Sedan den 1 april har myndigheten vuxit till 650 anställda och lånat in ytterligare cirka 130 personer från andra myndigheter. För att möta söktrycket har myndigheten även prioriterat om arbetsuppgifter för befintlig personal. Korttidsstödet är delvis ett nytt system som har införts snabbt och som har hjälpt många företag att kunna behålla personal under den rådande krisen. Samtidigt måste handläggningsarbetet få ta den tid som behövs för att granska och kontrollera alla ansökningar.

Riksdagen har förstärkt Tillväxtverkets förvaltningsanslag, efter förslag från regeringen med 20 miljoner kronor i regeringens första extra ändringsbudget och med 160 miljoner kronor i regeringens sjätte extra ändringsbudget.

Tillväxtverket påbörjade redan i början av november sitt arbete med att göra de förändringar som krävs i myndighetens tekniska stödsystem för att möjliggöra utbetalning av det av regeringen aviserade fortsatta stödet under 2021, även till de arbetsgivare som avslutat sin korttidspermittering under 2020. Därtill kommer regeringen att föreslå att Tillväxtverkets förvaltningsanslag förstärks med sammanlagt 450 miljoner kronor 2021.

Stockholm den 23 december 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.