Kosovoflyktingar

Skriftlig fråga 1998/99:606 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-05
Besvarad
1999-05-12
Anmäld
1999-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:606 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om Kosovoflyktingar

den 5 maj

 

Makedonien befinner sig i en situation där påfrestningarna på landet till följd av massflykten från Kosovo blir allt svårare för var dag. Det är inte bara en fråga om svårigheter att ordna ett mottagande som uppfyller åtminstone grundläggande materiella och sanitära krav utan också om risk för att den ömtåliga etniska balansen i landet rubbas och att konflikten i Kosovo sprids till Makedonien. Flyktingarnas situation är i många fall desperat.

FN:s flyktingkommissariat har satt upp som mål att 2 000 Kosovoflyktingar dagligen skall flygas ut från Makedoniens huvudstad Skopie till de länder som förklarat sig villiga att ta emot dessa flyktingar. Flygplatsen har nämligen kapacitet för detta antal liksom det även finns resurser att klara identifiering av så många flyktingar per dag.

Den sista veckan har siffran varierat mellan 800 och 1 000 flyktingar per dag som kunnat flygas ut från Makedonien. Sverige planerar att ta emot ca 500 flyktingar per vecka till dess det totala antalet mottagna uppgår till 5 000. Det finns ingen anledning att i dag kräva att siffran 5 000 höjs, vad som nu är bokstavligt talat livsavgörande är att takten i evakueringarna från Makedonien höjs så att FN:s flyktingkommissariats målsättning kan uppfyllas.

Mot den bakgrunden vill jag fråga invandrarministern:

 

Är regeringen beredd att öka takten i vårt mottagande av Kosovoflyktingar till 1 000 per vecka?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:606 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:606 om Kosovoflyktingar
    Statsrådet Pierre Schori

den 12 maj

 

Ulla Hoffmann har frågat mig om regeringen är beredd att öka takten i det svenska mottagandet av Kosovoflyktingar till 1 000 personer per vecka.

I Makedonien finns nu 238 900 personer som fördrivits från Kosovo. Den 5 maj meddelade den makedonska regeringen att man på nytt avsåg att stänga gränsen till Förbundsrepubliken Jugoslavien för Kosovoflyktingar och att man endast kunde ta emot nya flyktingar i den mån motsvarande antal samtidigt lämnar Makedonien.

Det är viktigt att gränserna kan hållas öppna och att flyende kan komma ut ur Kosovo. I Albanien tas flyktingarna emot och regeringen samverkar med humanitära organisationer och Nato för att mottagandet såväl hos enskilda familjer och i läger skall kunna fungera. I Makedonien finns farhågor att den stora flyktingströmmen skall äventyra landets stabilitet genom att etniska motsättningar skärps. Den humanitära evakueringen samordnad av UNHCR gäller därför för närvarande bara Makedonien.

Sverige överför nu 450-500 personer per vecka. Med dem som anländer i dag blir det närmare 1 400 personer av kvoten på upp till 5 000 som överförts.

För att förmå Makedonien att hålla gränsen öppen vädjade UNHCR förra veckan om att alla länder som erbjudit platser skall vinnlägga sig om en hög takt i överföringen. Denna vädjan har av regeringen överlämnats till Statens invandrarverk för kännedom och eventuell åtgärd.

En avgörande faktor för hur många som totalt kan lämna Makedonien varje dag är UNHCR:s möjligheter att registrera flyktingarna från Kosovo och att lämna rekommendationer till enskilda länder. Bristande kapacitet hos UNHCR har hittills varit en flaskhals. För att direkt bistå UNHCR har Sverige därför ställt fem tjänstemän från Invandrarverket jämte en person med medicinsk kompetens till förfogande för registreringen. De reser i dag ned till Skopje. Jag betraktar detta som en mycket viktig insats för att evakueringen till olika länder skall gå snabbare och därigenom ge ökat tillträde till Makedonien för nya skyddsbehövande. Den väsentligaste uppgiften i den humanitära evakueringen är att öka den sammanlagda överföringstakten. Det är viktigt att överföringarna fungerar väl till alla länder som accepterat en kvot, t.ex. Frankrike och Storbritannien, som nu också har börjat ta sin del av det gemensamma ansvar överföringarna utgör för att bistå flyktingarna och UNHCR. Om UNHCR så önskar är Sverige berett att ställa fler tjänstemän till förfogande.

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.