Kosovos isolering

Skriftlig fråga 2021/22:1855 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-10
Överlämnad
2022-08-11
Besvarad
2022-08-25
Sista svarsdatum
2022-08-25
Svarsdatum
2022-08-25
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det är otroligt positivt att Albanien och Nordmakedonien nu får möjlighet att inleda förhandlingar om ett medlemskap i EU. Det är dock problematiskt att EU inte klarar av att hantera alla länder på Balkan på ett likvärdigt sätt. Att flera länder i denna region har problem med exempelvis korruption är ett faktum. Samtidigt är det så att handel och studentutbyten ökar förutsättningarna för att man över tid får en mer modern statsförvaltning där även korruption bekämpas.

Det är därför djupt beklagligt att Kosovo, som enda land på Balkan, inte har visumfrihet till Sverige och EU. Denna orättvisa försvårar för alla de kosovoalbaner som bor i Sverige och det gör det också svårare att bedriva handels- och studentutbyten med Kosovo. Nu när i princip alla andra länder på Balkan antingen är med i EU eller förhandlar om medlemskap med EU måste vi klara av att även ge Kosovo bättre förutsättningar att utvecklas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vad gör ministern och regeringen för att Kosovo ska behandlas på ett likvärdigt sätt som övriga länder på Balkan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1855 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 11851 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1855 av Magnus Jacobsson (KD)
Kosovos isolering

Magnus Jacobsson har frågat mig om vad jag och regeringen gör för att Kosovo ska behandlas på ett likvärdigt sätt som övriga länder på Balkan i fråga om viseringsfrihet.

Jag har tidigare redogjort för regeringens syn på viseringsfrihet för Kosovo i svar på fråga 2019/20:1613 och i svar på fråga 2020/21:18 av Magnus Jacobsson.

Viseringsfrihet bidrar till ökad europeisk integration och utgör en viktig del av EU:s politik gentemot västra Balkan. Samtidigt är det av största vikt att noggranna riskbedömningar görs innan EU fattar beslut och att de åtgärder länderna i fråga vidtar för att förhindra missbruk av viseringsfrihet ger avsedd effekt. Sådana bedömningar måste göras med utgångspunkt i de specifika förhållandena som gäller i varje enskilt land.

Regeringens ståndpunkt är att också Kosovo bör få viseringsfrihet när landet uppfyller de formella kriterierna för detta. Därtill behöver identifierade risker ha omhändertagits på ett godtagbart sätt. En analys av situationen pågår fortsatt inom Regeringskansliet.

Sverige stödjer Kosovos EU-närmande, såväl politiskt som genom det bilaterala reformsamarbetet. Samarbetet fokuserar bl.a. på reformer som bidrar till stärkandet av rättsstaten, ekonomisk utveckling, demokrati och skydd av mänskliga rättigheter. Därtill deltar ett antal svenskar, såsom poliser och åklagare, i EU:s insats EULEX Kosovo som också den bidrar till att stärka rättsstaten i landet.

Stockholm den 25 augusti 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.