Kostnad för veterinärvård

Skriftlig fråga 2020/21:365 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Veterinärvårdskostnaderna har skjutit i höjden så till den grad att folk i flera fall känner sig tvingade att avliva sina familjemedlemmar i stället för att ge dem den vård de behöver för att bli friska. TV 4 uppmärksammade detta faktum i ett reportage den 28 oktober.

Skillnaderna för veterinärvårdskostnaderna varierar kraftigt mellan kliniker runt om i Sverige, och det har förekommit exempel på operationer som på ett håll haft en kostnad strax under 50 000 kronor för att på en annan klinik enbart kosta närmare 25 000, det vill säga hälften så mycket. Detta har av naturliga skäl väckt mycket starka känslor då man som enskild djurägare förväntar sig att kostnaderna för ett veterinärbesök ska ligga i paritet med de faktiska kostnaderna för att erhålla vård för sitt djur.

Jag har under den allmänna motionsperioden lämnat in en enskild motion (2020/21:2555) som delvis lyfter denna problematik och där jag föreslår en utredning för att hitta lösningar som innebär att djur inte ska behöva avlivas på grund av att ägaren inte har råd att bekosta nödvändig vård.

Med anledning av ovan önskar jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att kostnaden för erbjuden veterinärvård står i paritet med de faktiska kostnaderna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:365 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:365 av Michael Rubbestad (SD) Kostnad för veterinärvård

Michael Rubbestad har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kostnaden för erbjuden veterinärvård står i paritet med de faktiska kostnaderna.

De senaste åren har efterfrågan och utbudet av djursjukvård kraftigt stigit. Inom djursjukvården finns i dag avancerade diagnostiska verktyg och behandlingsalternativ som i princip är fullt jämförbara med dem som används vid vård av människor.

Samtidigt pågår en intensiv debatt om skenande kostnader inom djursjukvården och höjda försäkringspremier. Det finns olika anledningar till de ökade kostnaderna. Konkurrensverkets rapport från 2018 belyser dessa frågor. I rapporten konstateras till exempel att betalningsviljan för djursjukvård hos konsumenter har ökat liksom antalet vårdinsatser. Vidare konstateras att kostnaden för ett veterinärbesök påverkas av bland annat vilken tid på dygnet besöket görs och vilken typ av vårdinrättning som besöks.

En betydande del av kostnaderna för djursjukvård finansieras av försäkringar. Prissättningen är fri på denna marknad. I Konkurrensverkets rapport konstateras att det kan vara svårt för konsumenter att jämföra försäkringsvillkor och få en bild av i vilken utsträckning en viss åtgärd kommer att täckas av försäkringen. På Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida finns verktyg för att underlätta sådana jämförelser.

Att priserna varierar mellan olika kliniker och djursjukhus är en följd av att prissättningen inom djursjukvården är fri. Regeringen vidtar inte prisreglerande åtgärder på en fri marknad. Det är därför viktigt att som konsument, om möjligt, jämföra priser mellan olika veterinärer.

Stockholm den 18 november 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.